När man hittar något bra ska man föra det vidare!

Här kommer ett inlägg som jag hämtat från www.healthyprawn.blogspot.com  om sötningsmedel! Läs och lär :)


 Sötningsmedel, vad gör ni med kroppen egentligen?
aspartam  
De allra vanligaste sötningsmedlena är aspartam, sukralos och acelsulfam K. De är kalorifria och enligt alla källor ger de ingen påverkan på insulinnivåerna. Dessa sötningsmedel finns i "allt", i alla lightdrycker och de flesta lågkalori/lågkolhydrat produkter.

insulin - stoppar användning av fett som energikälla.
I godis (viktväktargodis tex) och tuggumi (sockerfritt) finns ofta sockeralkoholer. Det är nått annat än aspartam-liknande sötningsmedel eftersom de faktiskt innehåller både kalorier och kolhydrater! De kan heta Sorbitol, Xylitol (sluta på ol helt enkelt) De sänker ph i munnen och anses därför vara "bra" för tänderna. även sukrin är en sockeralkohol (ethandiol) (det är den man har i kaffet, de små tabletterna. Kan även finnas i bakverk/kakor som ska va sockerfria.) Alla produkter som innehåller artificiella sötningsmedel och sockeralkoholer märks som sockerfria!

Sockeralkoholerna är väldigt flyktiga till sin natur, de försvinner snabbt ur blodet och "hinner" inte påverka blodsockret så mycket. Därför kan man räkna 50% av sockeralkoholerna, men om man vill vara noga så räknar man med att 100% av de man får i sig kommer ut i blodet. Om ett lowcarb godis innehåller 10g sockeralkoholer står det oftast 0g kolhydrater, vilket både är sant och falskt. Av dessa 10g kommer mellan 0g-5g att påverka blodsockret litegrann (kanske mer!)

Men hur är det med aspartam, sukralos & acesulfam-K då, de går ju rakt genom kroppen?
Här finns ett stort frågetecken men det är egentligen inte så avancerat som man kan tro. Let me do some reversed engineering ;)  Vad finns i sötade light produkter? Sötningsmedlen som ger söt smak, diverse kemikalier och ofta syror (tex fosforsyra) Den söta smaken i sig påverkar hjärnan direkt när vi känner den på tungan. Det smakar precis som socker och den här perceptionen av socker kan för känsliga hämma viktnedgång genom insulinhöjning. Kroppen reagerar fysiskt på en psykisk upplevelse av sött, precis som när man tror att man ska dö när man åker berg-och-dalbanan. Okej, det va kanske en konstig jämförelse men ungefär så. Om man ofta äter sött (sockerfritt sött) kan kroppen triggas till insulinhöjningar även om man fortfarande är i ketos. Det gäller inte alla! Vissa är särskilt känsliga för Acesulfam-K, andra tål inte tuggumi (för ketosen alltså.) 

Så, vad hade vi mer. Jo själva sötningsmedlet. Även om ett sötningsmedel inte ger någon blodsockerpåverkan kan det fortfarande ha en svag hormonell påverkan! Aspartam sägs till exempel påverka serotoninnivåerna i hjärnan och hämma mättnadskänslorna. Att dricka light dryck till maten gör att man vill ha mer mat än om man hade druckit vatten eller ingenting.

Syrorna. Visst, de sänker ph i munnen (sorbitol och xylitol) och är "bra" för tänderna, medan vissa syror från light drycker skadar tänderna. Men, vad händer i kroppen? Fosforsyra och citronsyra kan faktiskt hämma metabolismen eftersom de kan störa citronsyracykeln (i stora mängder!) och i sin tur hämma fettmetabolismen. Hur stora mängder det handlar om vet jag inte, men ändå intressant fenomen!

Så, slutsats: Man får känna efter själv hur kroppen reagerar. Om man blir sugen/hungrig efter att tex ha druckit en jäkla massa fun light så har kroppen reagerat på detta "sockerfria" genom att sätta till lite insulin och därmed ta bort lite socker från blodet, trots att de inte har skett någon blodsockerhöjning. Det här har jag upplevt, jag blir jättehungrig efter några glas fun light strawberry! Personligen verkar jag tåla cola zero eftersom jag uppfattar den som besk och inte söt. Det bästa är såklart att bara stryka allt sötsliskigt och aldrig se åt de igen, särskilt för oss sockerberoende/frossare/hetsätare! Man kanske kan spara på sockerfria produkter till en dag då man hade tänkt "unna" sig? Hur som helst verkar det tyvärr inte som att man kan godkänna alla lightprodukter rakt av, även fast de är sockerfria.


Så för att vara på den säkra sidan, och för att inte hämma sin viktminskning så - bort med följande!

E 420 sorbitol, sorbitolsirap
E 421 mannitol
E 950 acesulfam K
E 951 aspartam
E 952 cyklaminsyra, cyklamater
E 953 isomalt
E 954 sackarin, sackarinater
E 965 maltitol, maltitolsirap
E 966 laktitol
E 967 xylitol

Kommentarer
Räkans LCHF

Åh vilken ära att du lägger ut mitt inlägg!! va glad jag blir :) Angående design så vet jag inte hur man lägger flera bilder på rad, de vill jämt hamna under varandra för mig. Därför gör jag så i photoshop (eller gimp som jag använder) så lägger jag bilderna jämte varandra där å sparar som en bild istället, annars vet jag inte hur man ska lösa det :) kram

2011-07-13 21:13:24
URL: http://healthyprawn.blogspot.com

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0