Chili con carne made by Jon

Ja nu verkar det ju som att min sambo alltid får laga maten men riktigt så bra har jag det inte ;) Det är skönt att maten är klar när man jobbat kvällen!
Grunden är nog ungefär samma som jag gör men kryddningen har jag ingen aning om.
Det är iaf köttfärs, soyabönor, lök, krossade tomater och champinjoner. 

Servera med lite grönt och en klick creme fraiche.
 
 


Matbilder från helgen

Tyvärr så har jag inga exakta recept för bearnaisesåsen och pastasåsen för det var min sambo som gjorde lite på känn. Det brukar vara han som gör bea hos oss (jag måste gå enligt recept när jag gör den). 
 
Två rejäla bitar oxfilé. Stekta tomater och haricoverts. Hemmagjord bearnaisessås.
 
Pastasåsen är gjord på helstekt oxfilé som vi gjorde av halva filén dagen innan. Den är skivad i mindra bitar och stekt tillsammans med lök, skivad vitlök och champinjoner. Tillsätt vispgrädde, riven cheddarost och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite persilja innan servering.
Vi hade shiratakinudlar fettuccine istället för pasta.
 
Allt var som vanligt supergott! :)
 
 
 


Tidigt PT-pass behöver bra frukost!

Jag brukar alltid ha mina PT-pass på kvällen för då har man hunnit ladda och ätit hela dagen men idag blev det tidigt, kl 10! Så jag fick gå upp och slänga i mig en stadig frukost (jag som nästan aldrig äter frukost) bestående av kesella med hemmagjord musli, ett kokt ägg och kaffe med kokosfett och grädde. Jag tror att det räckte för det gick bra på träningen och vi körde ett riktigt tungt pass med mycket vikt och färre rep.
Nu är jag helt slut i kroppen och ska vila lite med att skriva en inköpslista på allt som ska inhandlas till helgen när mamma och pappa kommer :) Jag har lovat mamma att vi ska äta fondue :) Mums mums!!
Det ska bli så mysigt med besök och vi ska åka över till Köpenhamn på lördag och gå på julmarknaden på Tivoli. Jag har aldrig varit där på julmarknad så det ska bli väldigt roligt, den ska ju vara sååå fin!!
 
Ha en trevlig tisdag allihop :)
 
 
 


Valnötsbullar

Nu har valnötsbullarna fått en ny chans. De är faktiskt helt ok i smak och konsistens. När jag äter vanligt bröd är jag inte mycket för pålägg men till lchfbröd krävs en hel del pålägg för att jag ska gilla de. Idag tog jag bara massa bregott och ost och det gick ner ;) De är väldigt mättande och jag ska kolla hur länge jag står mig på en liten valnötsbulle. Jag har just nu bara ätit en halv men ska försöka få ner den andra halvan också.
 
Valnötsbullarna är alltså en färdig brödmix av märket Bagerina.
 
 


Pepparkakor

Jahapp då börjar det närma sig första advent och det är hög tid att sätta igång med julbak. Man får prova sig fram och tillslut hittar man en favorit som man kan bjuda sina icke-lchfvänner och familj på :)
Just det här receptet hittade jag hos Marja (en riktig bakdrottning!) men jag har ändrat lite så det blev pepparkakor istället för blåbärskakor.
 
8-10 pepparkakor
 
50 gram smör
1 dl mandelmjöl
4 msk riven kokos
4 msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
3/4 msk pepparkakskryddor (Santa Maria)

Ugn 150°C.
Låt smöret mjukna något medan du blandar alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och knåda ihop en deg. Rulla små bollar och platta ut i din hand. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Jag flyttade upp plåten efter ett tag för att få mer färg.

Låt svalna på galler till de har stelnat. 

OBS! Var väldigt försiktig när du lyfter över bakplåtspappret med kakorna på till gallret för de är väldigt sköra och håller inte ihop alls.

 
 

 

 


Kyckling med het paprikasås

Mumsfillibabba va gott det här är!!! Ibland lyckas jag ganska bra i köket ;)
 
4 pers
 
4 kycklingfiléer (jag hade färska)
Salt
Peppar
 
Sås
4 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
4-5 msk ajvar relish (paprika röra, mild eller stark)
2 msk tomatpuré
Paprikapulver
Lökpulver
Cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
 
Riven ost
 
Ugn 200°C.
Salta och peppra kycklingfiléerna, bryn dem och lägg sedan ner dem i en ugnsform.
Blanda alla ingredienser (krydda efter smak) till såsen och häll över kycklingen. 
Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen till kycklingen är klar och osten fått fin färg, ca 45-60 min. Täck med folie om osten får för mycket färg.
Servera med stekt rotfruktsriv.
 
 


Rivna stekta rotfrukter

Jag rensade kylen på alla rotfrukter som med stor risk skulle bli gamla väldigt snart och det blev mycket gott. 
 
Vitkål
Morot
Kålrot
Rotselleri
Rättika
Smör
Salt
Peppar
 
Riv alla rotfrukter och stek i smör till de har mjuknat. Salta och peppra.
Servera som tillbehör istället för en sallad.
 
 


Valnötsbullar

För ett bra tag sen köpte jag den här mixen på valnötsbullar från lowcarbshopen i Malmö. Äntligen har jag bakat dem! :D
De ligger på gallret å svalnar just nu så jag får återkomma med smakeesultat senare.


Laxsoppa

Igår lagade min sambo maten och det blev en laxsoppa med smak av saffran och tomat. Härligt len och god soppa att värma sig med i höstmörkret.
Jag vet inte exakt vad han hade i och hur mycket men vad jag kan se i soppan är iaf:
 
Lax
Gul lök
Soltorkade tomater
Morot
Creme fraiche med smak av saffran och tomat
Vispgrädde (skulle jag tro)
Salt
Oregano
 
 


God morgon på er :)

Idag har jag ingen slappartid på schemat inte. Det ska bli en väldigt rolig dag och kväll med förberedelser inför kvällens klädutförsäljning som jag och en vän ska ha hemma hos henne. Vi har massa kläder som ska hängas upp (både högt och lågt!) och prismärkas, snacks och vin ska inhandlas m.m När Carina är hos frissan passar jag på att träna så har jag varit duktig tjej idag med (varje dag hittills den här veckan!!). Eftersom jag behöver ha bilen idag blir det skjutsning och hämtning till min sambos jobb......som sagt ingen slappartid idag! Kommer somna ovaggad ikväll ;)
 
Den här veckan har börjat och kommer att sluta på topp....händer en hel del :) 
 
Hoppas ni får en härlig onsdag ni med!
Kram Kram
 

 

LCHF-appen

Nu har det kommit en ny LCHF-app som jag tycker verkar bra! Jag har precis köpt den och inte hunnit använda den så mycket men helt klart värt 15kr. När jag först såg den kostade den 7kr men idag 15kr....attans va populär den har blivit då!
 
 Över 90 recept
- Näringsvärde och energiprocent till varje recept.
- Information för nybörjare.
- Recepten är tillgängliga även utan internet – perfekt när man inte har någon täckning i matbutiken.
- Fina bilder till varje recept som inspirerar.
- Möjlighet att spara favoritrecept.
- En knapp med LCHF-nyheter som uppdateras med jämna mellanrum.
- Möjlighet att dela recept via mail och SMS.
- Lätt att navigera

 

Räksallad

Dagens lunch blev en räksallad som min kära sambo gjorde iordning igår när jag jobbade. Va snäll han är :)
Vi har blivit lite frälsta i skagenröran som Ola Stålnacke gjorde i nyhetsmorgon på TV4 förut så den blev det den här gången också :)
 
 


Pepparkaksmix

Nämen titta här! Va roligt att Lchfbutiken har tagit fram en pepparkaksmix :) Jag gjorde pepparkakor förra året men de här borde bli ännu bättre eftersom det går framåt med bakningen inom LCHF. Jag måste köpa en påse :)
 
 


Ge mig en spark i baken!!!!

Asså här sitter jag och läser mina två favoritbloggar inom "träning och LCHF", Martinas och Cecilias, (har varit borta från min dator och alla bloggar ett bra tag nu) och bara blir så j*vla peppad och inspirerad!! Mitt problem är inte att hitta känslan och lusten att träna utan att verkligen TA MIG DIT!!! Jag har alltså ca 500 m till SATS (typ andra sidan gatan bara).....HUR SVÅRT KAN DET VARA???
 
Jag vet egentligen varför jag inte går dit.....jag vill inte gå dit själv....mycket roligare att träna med någon och jag får ut mer av min träning då eftersom den andra personen kan säga till mig att jag klarar två till (annars blir det lätt att jag ger upp när det blir lite jobbigt).
En annan anledning är att jag har så otroligt dåligt självförtroende och tycker att det är döskämmigt att träna själv. Det känns som att alla tittar och tänker...haha hallå vad gör hon?
Jag har ju 1000 olika övningar jag kan göra som Jocke (PT) har lärt mig.....men det är pinsamt att stå framför spegeln och göra dem. Helst vill jag vara helt ensam i ett rum där jag kan se ut hur som helst och jag är säker på att ingen ser mig. Då skulle jag VERKLIGEN träna!!
 
Just nu sitter jag och tänker hur roligt det är att träna och hur glad jag alltid blir efteråt. Hallå! hur knäppt är inte det egentligen? Sitta och fantisera för mig själv men ändå tar jag mig inte dit?!?
 
Nej ge mig en spark i baken!!!!
 
Nu går jag och tränar....
 


Kålrotspommes

Vilken fantastisk idé!! Vet inte vem som kom på den men jag hittade "receptet" på kålrotspommes hos Åse. Verkligen supergott och det går säkert jättebra att fritera andra rotsaker också.
 
Ca 500 g kålrot
Rapsolja
Salt
 
Skala och skiva kålroten i pommesstorlek. Låt koka i lättsaltat vatten i ca 10 min. Fritera sen i rapsolja tills den fått en gyllenbrun färg. Har du en fritös är det ju perfekt men det går lika bra att fritera i en stekpanna eller kastrull. 
Låt kålrotspommesen rinna av på hushållspapper och salta.
 
 
 

 
 

Spenatsoppa med ägg och bacon

Den här soppan är både nyttig med all spenat och mättande eftersom den är gjord på vispgrädde. Till råga på det serverar jag den med ett kokt ägg och knaperstekt bacon som gör den ännu mer mättande och nyttig ;)
 
300 g fryst hackad spenat (ICA)
5 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Lökpulver
Ägg (Välj antal själv)
Bacon (välj antal paket själv)
 
"Stek" den frysta spenaten i lite smör i en kastrull. Rör om då och då så det inte bränner fast. Tillsätt vispgrädden och kryddor. Låt puttra ihop. Koka äggen och stek bacon knaprigt. 
Dela äggen i två delar och lägg den ovanpå varandra i en skål, häll över soppan och servera med bacon.
 
 

 
 

Lax, fotboll, tandläkaren, lunchdate och Västerås

Vi hade billig varmrökt laxfilé med kort datum på jobbet i förrgår så jag köpte några förpackningar á ca 200 g/bit. Den dyraste biten kostade 11 kr....fyyyynd!!! :D
Så det blev alltså lax med romsås igår till kvällsmat och uppladdning för fotbollsträningen....fy 17 va roligt det är att spela innomhus (men jobbigt!).... I LOVE IT :)
 
Snart dags att åka till tandläkaren (aldrig roligt!!) och sen vidare hem till min vän Helena på lunchdate (betydligt roligare!!)
 
Imorn bär det av uppåt i landet igen....hem till familjen i Västerås :) Ska bli skönt med minisemester och bara ta det lugnt. Jag längtar lite extra mycket efter min brorson som är 1 år och 1 månad som jag träffar alldeles för lite eftersom jag bor i Helsingborg och han i Västerås :( Det händer så mycket första året/åren som jag missar men det är som det är. Får ta vara på tillfällena när de kommer.
 
Snabba ryck nu å iväg till tandläkaren....
Ha en trevlig torsdag och missa inte Hela Sverige bakar ikväll kl 21.00 på Sjuan!! :)