Kanelkaka med rabarber och hallon

Den här kakan är nog den godaste jag ätit hittills på LCHFkost. Mina kollegor som fick chansen att smaka den gillade den också, även de som inte äter LCHF :)
Någon tyckte att den smakade lite morotskaka och någon tyckte mjuk pepparkaka så den passar lika bra till kalas som till julfikat ;)
Grundreceptet kommer från Marja. Har ändrat lite i receptet eftersom jag har mer blöta ingredienser m.m
 
1 normalstor rabarber (jag hade lite i frysen som jag använde)
2 dl frysta hallon
1-2 msk ICA stevia strö
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
4 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
1 dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ påse vaniljarom
 
1/2 burk philadelphia
2 dl vispgrädde
1/2 påse vaniljarom
2 msk sukrinmelis
Kanel
 
Ugn 175°C.
Ansa och skiva rabarbern i kuber. Koka ihop tillsammans med hallonen och sötning i en kastrull. Rör om ofta så det inte fastnar. Låt svalna.
Smält smöret. Under tiden vispa äggen pösiga med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan ner smöret och vaniljaromen. Rör ner rabarber och hallonröran och sedan äggvispet. "Bröa" en springform (med löstagbara kanter, 24 cm) med kokos eller madelmjöl (jag hade mandelmjöl). Häll ner kaksmeten och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Kakan är ganska kladdig när den är färdig men blir kanon efter en stund i kylen.
 
Vispa ihop philadelphia, vispgrädde, vaniljarom och sukrinmelis med en elvisp till en jämn smet (inte för hård!)
Bred på philadelphian på kakan när den blivit kall (annars smälter philadelphian) och pudra över kanel (har du någon dekorationsmall blir det väldigt fint men annars går det utmärkt att strö kanel över hela kakan).
 
 
 


Krämig baconpasta med olika grönsaker

Jag får nog lägga upp ännu en ny kategori....PASTA! :) Jag äter "pasta" (shiratakinudlar) rätt ofta nu så det är nog bäst.
 
Igår gjorde jag den här baconpastan och det är resultatet av vad jag hade i kylen. Blir ju väldigt bra ändå när man bara rensar kylen ;)
 
4 pers
 
2 paket bacon
1 gul lök
1 liten burk champinjoner
Röd, gul och grön paprika (jag hade färdighackat i frysen men kanske 1/2 paprika av varje färg)
3 dl vispgrädde
1/2 burk philadelphia
3-4 msk Ajvar relish (paprika sås/röra)
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
Salt
Peppar
Paprikapulver
 
Shiratakinudlar fettuccine (svårt att veta hur mycket nudlar varje person äter men jag gjorde 2 paket)
 
Hacka bacon i mindre bitar och stek i lite kokosfett eller smör. Hacka lök och paprika och stek tillsammans med bacon, tillsätt även champinjoner. Blanda ner vispgrädde, philadelphia, ajvar, vitlök och parmesan. Låt puttra ihop. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
 
Tillaga shiratakinudlarna enligt förpackningen. 
Det finns shiratakinudlar i livsmedelsbutiker numera för den som inte vill beställa på internet men det är mer kolhydrater i dessa (iaf i dem som vi har på mitt ICA MAXI Helsingborg) Kolla näringsvärdena.
 
 
 


Supersmarrig baconpasta!!

Det här är min lunch idag å mannens kvällsmat :) supergott å krämigt!

Recept kommer senare ikväll eller imorgon :)


Två nya kategorier

Jag har lagt till två nya kategorier i listan till vänster, "Soppa" och "Paj (mat)". För många kategorier är väl inte så bra men hellre det än att man ska behöva leta och leta efter en tacopaj som ligger under kött och som var ett tag sedan jag gjorde (d ligger ju efter datum). 
 
Sen har jag upptäckt att vissa grytor åxå kan gå under namnet soppa, eftersom jag äter den som en "soppa" i djup tallrik/skål då jag inte har potatis eller ris till som suger upp all sås, men det får jag gå igenom en annan dag tror jag. 
 
Här kommer tre härliga soppor att värma sig med i höstmörkret.
 
Gi-köttsoppa med rotfrukter
 
 

Snabblunch

Idag blev det en snabblunch med grillad kyckling, sallad och en hemmagjord kall currysås (crème fraîche, majonnäs, salt, peppar, italiensk salladskrydda och curry) Mums!!


3-rätters á la fredagsmys

I fredags ville jag överraska älsklingen med lite mat och avkoppling. Jag slog på stort och förberedde en 3-rätters meny bestående av massa kärlek och LCHF ;)
Recepten är för ca 4 personer.
 
 
Förrätt 
Crepes fylld med trattkantarellstuvning
 
2 dl torkade trattkantareller
2 scharlottenlökar
2 x pannkakor (uteslut stevia)
Smör till stekning
1/2 dl philadelphia
1-2 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
Ca 2 dl smakrik riven ost
Mixsallad (ruccola, mangold, caesarsallad)
 
Ugn 200°C. 
Lägg den torkade svampen på en tallrik och häll över vatten till de mjuknat (häll sedan bort vattnet). Finhacka under tiden scharlottenlöken och fräs sedan med lite smör i kastrull tillsammmans med trattkantarellerna. Häll ner 1 dl vispgrädde och philadelphian, salta och peppra. Häll sedan ner så mycket vispgrädde du vill ha beroende på hur tjock stuvning du vill ha.
Tillaga crepesen enligt receptet.
Fyll crepesen med stuvningen och rulla ihop. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över en smakrik riven ost på toppen och tillaga i ugnen till osten fått fin färg. Dela crepesen på mitten på snedden.
Servera med mixsalladen.
 
 
Varmrätt
Pasta kyckling med pesto och soltorkade tomater
 
2 kycklingfiléer
Salt
Peppar
1 dl soltorkade tomater i olja (men utan olja)
1 burk philadelphia tomat och pesto
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1/2 dl soltorkade tomater
Pesto
2 paket shiratakinudlar fettuccine
 
Strimla, krydda och stek kycklingfiléerna. Strimla soltorkade tomaterna (1 dl) och blanda ner i kycklingen. Häll ner philadelphia, creme fraiche och vispgrädde och låt koka ihop. 
Tillaga shiratakinudlarna enligt förpackningen.
Blanda ner nudlarna i kycklingsåsen och häll sedan upp på tallrik. Toppa med strimlade soltorkade tomater (1/2 dl) och ett basilikablad om man vill. Droppa över pesto på tallriken.
 
 
Efterrätt
Mesostbrulé (recept hämtat från tidningen mat & hälsa)
5 st små portioner
 
2 dl vispgrädde
1 dl riven mesost 30% fetthalt
1/2 påse vaniljarom
2 ägg
1 äggula
 
Ugn 225°C.
Koka upp grädden och tillsätt mesost och vaniljarom. Sjud under vispning några minuter till osten smält. Vispa ägg och äggula fluffigt med elvisp. Häll gräddkoket över äggen och vispa lite till för hand. Häll upp i 5 st små (ca 1,5 dl) portionsskålar och grädda i vattenbad i ca 20-25 min. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shiratakinudlar med kyckling och baconsås

Igår blev jag inringd att jobba extra och hade då redan lagt fram kyckling från frysen som var tänkt till kvällsmat. Jag ringde min sambo och bad honom laga maten istället eftersom jag skulle jobba. När jag sagt vad som skulle vara i fick jag upprepa det en gång till :) Men jag var lite smart igår och skrev ner allt på ett tomt kvittopapper på jobbet och fotade med mobilen och skickade iväg d till min sambo.....tur man har mobilen ;)

Så här är alltså receptet från gårdagens kvällsmat :) Han experimenterade lite och slängde i färsk basilika och färsk strimlad röd chillipeppar också som grädde på moset. Mycket gott blev det!!!

 
 

 


Torsk i ugn

Ännu en maträtt min mamma brukade göra som jag tycker mycket om :) Potatisen är borta och vanlig ketchup (heinz) är utbytt mot den med mindre socker eller felix stevia.
 
600 g torskfilé
Salt
Vitpeppar
1 liten purjolök
Ketchup
Dill (fryst)
Ca 5 dl vispgrädde (så det täcker torsken)
 
Ärtor (findus glaskonserv)
 
Ugn 200°C. Lägg torskfilén i en ugnssäker form, salta och peppra. Strimla purjolöken och fördela ut över torsken. "Spruta ut" ketchup över purjolöken och toppa med dill. Häll över vispgrädden. Tillaga i ugnen till torsken är färdig och purjolöken är mjuk, ca 30 min. 
Servera med varma ärtor.
 
 

 

Stekt falukorv med blomkål i pepparrotssås

En av mina favoriträtter är stekt falukorv med pepparrotssås och potatis. Eftersom potatis inte ingår i min vardag längre bytte jag ut potatisen mot blomkål och det blev jättegott!!
Jag kokade först blomkålen lite mjuk i vatten och gjorde sedan en pepparrotssås som blomkålen sedan fick koka färdigt i. Syltlök är inte superbra (9g/100g) men det är gott och jag åt några ändå :)
 
Falukorv
Blomkål
Vatten
Salt
Ca 4 dl vispgrädde
100 g philadelphia
Färsk pepparrot
Salt
 
Dela blomkålen i mindre buketter och koka lätt mjuka i saltat vatten. Häll över i en skål. Koka ihop vispgrädde och philadelphia till det tjocknat. Salta och riv ner pepparrot efter smak. Häll tillbaka blomkålen och låt småputtra en stund.
 
 


Pepparrotsdoftande fiskgryta

I förra medlemsutskicket från Hemköp följde det med ett recept på en fiskgryta som såg så god ut på bilden. Ikväll lagar jag den men byter ut potatisen mot rättika. 
Bli inte rädda för den långa listan av ingredienser för den är väldigt enkel och går snabbt att tillaga!
 
400 g torsk 
2 krm timjan
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1/2 citron (saften)
1 strimlad purjolök
Smör
200 g rättika
4 dl vatten
2 fiskbuljongstärningar
2-3 msk färskriven pepparrot
2 dl creme fraiche
2 tomater
1 dl hackad dill (jag hade fryst)
 
Tina och skär torsken i bitar. Lägg det i en bunke och krydda med timjan, salt, vitpepparpeppar och den pressade citronsaften. Låt dra ca 10 min.
Fräs under tiden den strimlade purjolöken i en kastrull med smör. Purjolöken ska bara bli mjuk, inte få färg. Tillsätt rättika, vatten och fiskbuljongtärningarna. Låt koka ca 10 min till rättikan mjuknat. Lägg ner torsken i kastrullen och låt sjuda ca 5 min. Blanda creme fraiche och pepparrot och rör sen ner det i grytan.
Tärna tomaterna och strö över grytan tillsammans med dill.
 
 

 

Lunchrast i pluggandet

Hej på er :)
Jag sitter å pluggar lite å det är god tid för lunchrast!

Tog fram sista förpackningen av Västeråskebaben från frysen igår så det är vad jag äter idag :) Slängde ihop en vitlökssås på:

•Philadelphia
•Majonnäs
•Vispgrädde
•Italiensk salladskrydda
•Vitlökspulver
•Salt
•Peppar

 



Host host...doktorn idag!

Äntligen ska jag kanske bli frisk för idag ska jag till doktorn å ta halsprov å förhoppningsvis hittar d nåt å jag får lite medicin!

Jag har ingen blogglust å ingen inspiration till att laga nya maträtter. Jag äter inte mycket heller så d finns inget att blogga om heller egentligen.

Jag vill till solen!!! Just nu känns d så deppigt... Jag brukar gilla den första hösten med alla färger på löven men nu är det ju bara regn å rusk tycker jag. Hoppas på fint väder i helgen så man kan ta lite fina bilder :)
Annars vill jag väldigt gärna åka bort till en härlig strand där man bara behöver tänka på att smörja in sig med solfaktor!

Detta är min frukost och lunch! Kaffe med kokosfett å grädde. Ingen hunger alls...


Sammetsgalgar från Biltema

Jag och många andra tjejer/kvinnor har för liten garderob hemma (absolut inte för mycket kläder!!) så man får komma på olika knep för att få mer plats (mer kläder kommer att shoppas och slänga något är alldeles för smärtsamt). Trägalgar är fint men tar på tok för mycket plats har jag märkt! Till min stora glädje hittade jag dessa fina och mycket praktiska sammetsgalgar på Biltema. De finns i olika färger och jag valde rosa och svarta (favoritfärger). De är kanon eftersom de är tunna och har en sammetsyta som gör att kläderna inte åker av galgen vilket jag har haft problem med innan.
Pris: 19.90:- för 5 st, normalpris tycker jag.
 
 
 
Titta så mycket plats jag fick!!! :)
 
 
 


Kasslerpaj

Ikväll blev det kasslerpaj i min fina gerberaform....älskar gerbera!! Tyvärr blev själva "gegget" lite löst så det kan vara bra att slänga i ett ägg som gör att det "fäster ihop" lite. Smaken var super iaf ;)
 
4 pers
 
Pajdeg
 
400 g kassler
6 st stora färska champinjoner
1 st gul lök
3 nävar färsk bladspenat
1 st paprika (jag hade en färdig blandning av röd, gul och grön i frysen som jag tog fram)
 
"Gegget"
2 dl creme fraiche
200 g philadelphia paprika och lök
2 rejävla dl riven ost
Peppar
(1 st ägg om man vill)
Lite extra riven ost till toppen
 
Ugn 200°C. Följ recept på pajdegen via länken. Skiva kasslern i kuber och stek till de fått en gyllenbrun färg. Hacka champinjoner, lök och paprika, stek. Tillsätt bladspenat och blanda ner kasslern. Lägg ner kassler och grönsaker i det förgräddade pajskalet.
Blanda alla ingredienser till "gegget" och täck över kasslern. Toppa med riven ost och tillaga i ugnen ca 20-30 min.
Servera med valfri sallad.
 
 
 
 


Kokos och nötchoklad

Varför kan man inte äta upp en chokladkaka innan man öppnar en ny? Jag hatar att det alltid blir massa småbitar som ligger kvar i folien och tar plats i "gottekorgen". 
Idag tog jag tag i det och gjorde kokos och nötchoklad :)
 
1 dl vispgrädde
100 g choklad (så hög kakaohalt som möjligt men minst 70%)
1/2 dl hela hasselnötter
1/2 dl kokoschips
 
Grovhacka hasselnötterna (och kokoschipsen om man vill). Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden så det inte bränner fast. Blanda sen ner nöt och kokoshacket i chokladen. Vik ett bakplåtspapper på mitten och bred ut chokladsmeten i ett jämt och lagom tjockt lager. Låt stelna i kylskåp och bryt (eller skiva med hjälp av en kniv) sen chokladen till mumsbitar.
 
 
 


Ättiksgurka (pressgurka)

I min familj har vi som tradition att på juldagen alltid åka hem till min kära mormor och äta kotlettspjäll med potatis och sås. Mormor gör den allra godaste såsen som jag skulle kunna dricka!!! Har man inte ätit tillräckligt med mat på julafton så lovar jag att man inte kommer gå hungrig hem från mormor iaf. 
Till den här underbart ljuvliga måltiden gör mormor också den supergoda ättiksgurkan. Den hon gör är det socker i men det går ju lika bra att göra den lchf-vänlig.
Här kommer ett snabbt recept på ättiksgurka eller pressgurka som många kallar den.
 
1/2 gurka
1-1,5 msk ättika 12% (beroende på hur kraftig ättikssmak man vill ha)
1,5 msk ica stevia strö
0,5 tsk salt
1-2 msk hackad persilja (jag hade fryst)
 
Skölj och hyvla gyrkan med en osthyvel. Blanda resten av ingredienserna och gurkan i en bunke eller direkt i förvaringsskålen. Låt stå i kylen till det är dags att servera. Gurkan suger åt sig ganska snabbt så du kan göra ättiksgurkan några timmar innan om du har ont om tid utan problem.
 
 


Söndagsstek med sås och grönsaker

Söndagsstek är väl så klassiskt man kan komma. Jag gjorde stek i fredags :) Jag fick mycket beröm av min sambo och det är jag väldigt nöjd och glad över. 
Köttet krymper ju endel men jag tror att min bit vägde ca 1,5 kg och borde räcka till 4 pers.
Jag hittade receptet på norrmejerier men har kanske ändrat lite här och var.
 
1,5 kg nötkött av t.ex fransyska
Salt
Peppar
 
2 st morötter
2 st gula lökar
1 liten rotselleri
 
1 förp. ICA bellaverde (en söt sparrisbroccoli. Ser ut som sparris med broccoli på toppen.)
 
Steksky från köttet
4 dl vispgrädde
1/2 burk philadelphia 
2 msk lågkalori lingonsylt
Soya
 
Ugn 175°C. Krydda köttet med salt och peppar och bryn till en fin yta. Hacka morötter, lök och rotselleri och lägg dem tillsammmans med köttet i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen i ca 1,5 timme. Jag använde mig av en köttermometer (rekommenderas) och köttet ska ha en innertemperatur på 67°. Då är köttet klart med en härlig ljusrosa kärna. Låt köttet vila i folie i ca 15 min medan du gör såsen och värmer bellaverde (i en kastrull med sjudande lätt saltat vatten).
Häll över stekskyn i en kastrull och tillsätt vispgrädde, philadelphia och lingonsylt. Låt koka ihop. Eftersom stekskyn innehåller både salt och peppar behövs det nästan inte tillsättas något mer men smaka gärna av såsen och bedöm själv. Färga såsen med soya (den ger en god sälta och smak i sig också).
 
Till den här rätten passar det även utmärkt att servera ättiksgurka (pressgurka).
 
 

 
 

Skagensallad

Igår åt vi skagensallad med den berömda skagenröran :) Jag kan inte äta den för ofta....det är så gott!!
Under själva röran ligger strimlad isbergssallad, romansallad, ruccola, gurka, strimlad tomat och rödlök. Vi hade lite rivenost kvar sedan en tacosallad så vi la det i ena hörnet för extra fett ;)
 
 
Detta blir även min matlåda idag....jag klagar inte :)
 


Freeedag

Äntligen fredag...eller? Jag har ju varit "ledig" hela veckan men jag hade kunnat haft roligare. Jag är fortfarande inte pigg så det blir inga klackar i taket för min del. Inget roligt väder ute heller så man får ingen lust till nånting. Då är det helt ok att vara lite sjuk..... mysa hemma framför tv:n utan att känna sig tråkig :)
 
Eftersom jag har lock i BÅDA öronen så hör jag ju inte hur högt jag pratar. Jon sa åt mig flera ggr igår att inte skrika (det är väldigt lyhört hos oss)....stackars grannar. Men nu är det fredag å helg så nu kan jag prata lite högre med gott samvete utan att grannarna kan klaga ;)
 
Vad äter ni ikväll? 
Jag har en stek i ugnen. Vadå? söndagsstek på en fredag är väl inget konstigt...det äter väl alla ;) 
Eftersom jag har varit sjuk hela veckan har det inte blivit nån ordning på matlagandet och allt vi skulle ätit i veckan får vi ta i helgen så inget får slängas. Jag säger inte att Jon inte kan laga mat för han är världsbäst! men jag har inte velat äta så då har han gjort nåt lätt till honom bara.
 
Nu ska jag titta till steken.
Ha en härlig början på helgen allihopa!
Kraaam :)
 

 
 
 

Pasta á la mamma

Jag kallar den här rätten "pasta á la mamma" för det var vad jag döpte den till när jag flyttade hemifrån och ville ha lite "mammas mat-recept" uppskrivna. Mammas mat saknar man alltid. Oavsett hur god mat man själv lagar så är det nåt speciellt med mammas mat :)
Jag har gjort det enligt lchf så ingen redning på mjöl här inte och pastan är utbytt med shiratakinudlar.
 
300 g rökt skinka
5 dl vispgrädde
2 dl riven ost
1 dl riven parmesan
3-4 dl frysta ärtor
Salt
Peppar
Smör att steka i
2-3 påsar shiratakinudlar fettuccine
 
Hacka eller strimla skinkan och stek till den har fått lite färg. Tillsätt vispgrädde, riven ost och parmesan, låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar (jag tog bara peppar för det räckte med sältan från rivna osten och parmesanen). Häll sist ner frysta ärtor så de hinner bli varma innan servering.
 
Tillaga shiratakinudlar fettuccine enligt förpackningen. 
 
 
 


Sjukling hela veckan :(

Hej bloggisar :)
Jag har varit sjuk sen i söndags kväll/natt och har legat nerbäddad hela tiden. Perfekt att blogga då kan man tro men jag har verkligen inte orkat gjort nånting. Har bara varit upp för toalettbesök och fyllt på mit dricksglas.
Jag har inte varit ett dugg hungrig och verkligen inte sugen på att laga mat så någon lchf har det inte blivit den här veckan. Det jag har fått i mig är lite rostat bröd och favoritdrycken (som barn när man var sjuk) sockerdricka. 
 
Jag ser att jag tog fram datorn och sitter upp i sängen som ett tecken på att jag är på bättringsvägen men jag orkar fortfarande inte göra några större ansträngningar. 
 
Ser fram emot nästa vecka då jag förhoppningsvis är frisk. Jag har ju massa mat i kylen som måste tillagas innan utgångsdatumet går ut!
 
Tänkte lägga upp två snabba enkla recept från förra veckan innan jag blev sjuk men gör ett nytt inlägg så det inte förknippas med min dryga sjuka ;)
 
Hoppas ni mår bra allihopa!
Fredag imorgon så trevlig helg på er :)
Många Kramar!