Hemmagjord fikonmarmelad - LCHF

Sedan min födelsedag förra året när vi var i Malmö och åt massa god mat har jag bara älskat goda ostar med en söt marmelad till, t.ex fikonmarmelad. Tyvärr är det inte optimalt för LCHF eftersom det är supermycket socker i marmelad (oftast) men som med mycket annat kan man göra det sjäv :) å det har jag gjort nu!
 
4 fikon
1,5 msk ica stevia strö
Lite lite kanel
Lite lite vaniljarom eller vaniljpulver
 
Dela fikonen i två delar. Gröp ur fikonköttet med en sked och lägg det i en kastrull. Tillsätt ica stevia strö, kanel och vanilj. Låt koka ihop på svag värme, rör om så det inte fastnar i botten.
Låt svalna och häll sedan upp i en väl rengjord glasburk med lock.
 
*Vill man ha en fikonmarmelad med sting kan man även tillsätta lite sambal oelek eller chili :)
 
 
 
 
 


Tacogratäng

Det här receptet skulle ha kommit ut för länge sen men jag gjorde det inte direkt och glömde sen bort det ;) Men här kommer det iaf....en enkel tacogratäng med egen tacokrydda.
 
Ca 400 g köttfärs
1 gul lök
1 strimlad gul paprika
2-3 msk tacokrydda
2 ägg
1/2 burk philadelphia
1/2 burk creme fraiche
Salt
Peppar
Riven ost
 
Ugn 200°C. Hacka löken och strimla paprikan. Stek köttfärsen och tillsätt sedan lök, paprika och tacokrydda. Blanda ägg, philadelphia, creme fraiche, salt och peppar och rör sen ner köttfärsblandningen. Häll över allt i en ugnsform och toppa med riven ost. Tillaga i ugenen ca 30 min till osten fått fin färg.
Servera med creme fraiche, tacosås och grönsaker.
 


Frukost med ägg och tonfiskröra

God morgon allihopa :) Det är betydligt finare väder idag, solen skiner och regnet håller sig borta. Igår gjorde jag min supergoda tonfiskröra och den har fått stå i kylen över natten och gotta till sig. Nu är jag mätt och belåten :)
 




Helgen som var...

Usch idag har vi tråkigt väder och jag har ingen lust att blogga och hitta på nya maträtter :( I helgen åt vi trerätters och började med en förrätt bestående av parmesanskål med skagenröra toppad med löjrom. Smaskigt värre :) Skagenröran kan jag verkligen rekommendera er att göra för den är så otroligt god!!
Parmesanskålen passar till alla sorters röror och sallader. Det blir lite festligare att servera en sallad i en krispig parmesanskål eller hur :)
 


Till varmrätt stekte vi kalvfilé och gjorde blomkålspure med persilja. Vi kokade blomkålen i buljong för att få lite extra smak och det blev väldigt gott. När vi var i Västerås förut hittade vi ca 10 st kantareller (haha) och dem smörstekte vi och gjorde lite stuvning och fyllde sedan stora champinjoner med kantarellstuvningen toppat med riven ost.
 
 
Till efterrätt vispade vi grädde och hade jordgubbar till men vi var så mätta efter maten att vi lämnade jordgubbarna och grädden till dagen efter :) Istället blev det lite nötter framför tv:n.
 
 
Nu ska jag kura ihop mig i soffan med en filt och läsa lite LCHF-tidningar och förhoppningsvis få lite inspiration!
Puss och Kram på er :)
 


Megabeställning LCHF

Det spelar egentligen ingen roll vad man beställer för när "varorna" kommer  blir man världens lyckligaste oavsett :D Igår hämtade jag ut megabeställningen som jag och några på jobbet har beställt från lchfbutiken och lowcarbshop. Det blev lite kaos på köksgolvet haha men jag har iaf delat upp allt nu och lagt i påsar som ska med till jobbet på lördag :)
 



 
Det här är min lilla beställning :)
 
 
Mums...lakrits och vaniljarom/extrakt :)
 


Snabblunch...

Idag har jag massor att göra...igen....så det fick bli en snabblunch med protein och fett....bea och kött helt enkelt ;)
 




Hellmann´s hot dog senap

Jag vill åter igen tipsa om den här goda senapen som innehåller endast 8 g kolhydrater/100 g till skillnad från Slotts som innehåller 22 g kolhydrater/100 g.
Just nu är den billig också på mitt Maxi i Helsingborg, halva priset tror jag det var. Jag har köpt två flaskor men ska nog köpa två till ;)
 




Blomkålsgratäng med fläskfilé

Det här receptet är inspirerat från kokaihop.se men jag har ändrat lite. Mycket gott och jag behövde inte köpa hem något för jag hade allt hemma, klassiska LCHF varor :)
 
1 blomkålshuvud ca 800 g
1 fläskfilé ca 500-600 g
1 gul lök
1 liten purjolök eller 1/2 stor
3 dl riven ost
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Chillipeppar
 
Ugn: 225°C
Dela blomkålshuvudet i två bitar. Skiva ca 5 cm tjocka skivor och fördela ut i en smörad ugnsform. Salta och peppra. Strimla eller skär fläskfilén i lagom stora bitar, krydda med salt och chillipeppar och bryn dem så de får en fin gyllene yta. Lägg över fläskfilén i ugnsformen. Hacka lök och purjolök, stek dem mjuka men inte för länge. Häll över lökblandningen i ugnsformen och strö på hälften av den rivna osten. Skiva andra halvan blomkål och lägg ovanpå osten. Salta, peppra och häll över vispgrädden. Avsluta med den sista osten. Tillaga i mitten av ugnen ca 40 min till blomkålen är mjuk och osten fått fin färg.
 
        
 
 

 
 

Mera shopping i Jönköping :)

Jag var i Jönköping i helgen för mannen skulle jobba och då fick jag tillbringa dagen på A6 shoppingcenter....stackars mig ;P
Jag har sedan vi var i Tyskland längtat efter Hugo Boss nya parfym Nuit och äntligen finns den i Sverige!! Den luktar sååå gott, ny favorit! :) Den är ganska dyr tyvärr, 529:- för 30 ml. Hade jag bara väntat några dagar kunde Jon köpt den på arlanda igår. Där kostade 50 ml 569:-, skit också!! Jaja....han kommer nog flyga fler ggr i jobbet och då är nog min slut ;)
Har ni vägarna förbi Kicks så gå in och lukta! :)
 
Snygg flaska också som inspirerats av "den lilla svarta".
 




Nya träningsskor :D

Ok hur många tycker att jag ska behålla dessa?? 
Jag hade tänkt mig likadan sko, samma märke och allt men inte den här färgen. Hade tittat ut den svarta skon med rosa detaljer....När jag var i Jönköping i helgen så shoppade jag lite men de hade tyvärr inte den svarta så jag köpte den rosa för att vara säker på att få ett par iaf!
Jag är lite kluven....hjälp mig!! :)
 


 
här ser den svarta skon ut (men...dålig bild, snyggare i verkligheten).
 


Mors lilla Olle i skogen gick...

När vi var i Västerås sist så plockade jag lite blåbär och nu har jag äntligen fått tummen ur och ska torka endel av dem :) Hoppas resultatet blir bra....då ska jag göra mig en ny omgång musli. Just nu ska d ligga på plåt i några dagar och förtorka....har jag tålamod att vänta några dagar?? :S
 


Självklart Ida kan jag lägga ut en bild på fetaosten :)....som jag för övrigt har "lagt in" i olja och örter. Ica basics fetaost i olja och örter är såå god så det är värt ett försök ;)
 





Rostad blomkål

Blomkål i all sin glans :) Blomkålsmos....blomkålsris.....igår provade vi rostad blomkål och det var väldigt gott. Vi blandade ner lite lök och ärtskidor från svärmors koloni också och åt det tillsammans med ryggbiff med kappa och bearnaisesås. Min sambo gjorde ett supergott vitlökssmör (smör, vitlök, salt, ramslök, citron) som fick smälta på ryggbiffen.
 
Rostad blomkål
Blomkål
Olivolja
Salt
Citron (färsk eller på flaska)
Vitlök
 
Ugn 225°C.
Dela blomkålshuvudet i buketter. Lägg ner blomkålen i en ugnsform och ringla över olivolja, salt, pressad citron och pressad vitlök. Blanda runt och tillaga i ugnen till blomkålen är mjuk och har fått en fin färg, ca 25 min. Rör om då och då.
 



 

Brieost på tub

Åh vilken underbar nyhet!! Jag köpte brieost på tub från Kavli igår och det var jättegott :) Perfekt för den som inte gillar de vita kanterna på en vanlig brieost också ;)
 
 


Grekiska biffar med tzatziki och fetaostsallad

Har massa köttfärs i frysen så igår gjorde vi grekiska biffar. När vi var på Kiviks marknad förra året köpte vi lite kryddor utan socker och vi använde den grekiska kryddan i biffarna. Det blev mycket gott! Om man inte har en färdig grekisk krydda kan man ta t.ex oregano, timjan och vitlök.
Fetaost är så himla gott och igår köpte vi en stor burk med nåt konstigt märke.....den var superkrämig!! Yesilova stod det på plåtburken.
Vi var lite lata och köpte färdig tzatziki.
 
Biffar
600 g köttfärs
2 msk grekisk krydda
1 ägg
2 dl creme fraiche
Salt
 
Fetaostsallad
Isbergsallad
Gurka
Tomat (urkärnad)
Rödlök
Vitlöksoliver
Fetaost
Grekisk dressing