Veckans fisk

"Ät fisk en gång i veckan" har vi ju hört förr. Torsk i äggsås är en favorit och väldigt mättande tycker jag med både ägg och grädde i. Det är nog vanligast att ha persilja i såsen men jag gillar dill och använder det istället. Det är supergott!
 
torsk
vatten
salt
ev. fiskbuljong
 
Salta och skär torsken i portionsbitar. Koka upp vatten. Lägg ner torsken i vattnet, på med lock och dra av kastrullen från plattan. Låt stå och dra i ca 12 min till fisken är färdig.
 
vispgrädde
dill
salt
vitpeppar
hårdkokta ägg som hackas i småbitar
 
Jag brukar låta gräddsåser småkoka till den har blivit lite tjockare men du kan också tillsätta lite philadelphia eller  äggula. När du reder med äggula är det viktigt att såsen inte kokar, då blir det äggröra. Dra bort kastrullen från plattan och vispa ordentligt medan du häller i äggulan. 
Blanda sedan ner ägghacket. 
 
Häll såsen över fisken och servera med haricots verts.
 
 

Enkel vardagsmat

Chili con carne är en väldigt enkel och god rätt som jag ofta lagar hemma.
För att variera sig lite kan man slänga i extra grönsaker i sin chili con carne som t.ex zucchini. Ta det du har i kylskåpet helt enkelt. 
 
I denna har jag:
nötfärs
lök
vitlök
krossade tomater
sojabönor
paprikapulver
sambal oelek
salt
svartpeppar
 
Hacka lök och vitlök. Stek tillsammans med köttfärsen, krydda och häll sedan i krossade tomater. Låt småputtra, smaka av och blanda till sist ner sojabönorna.
 
Gurkstavar är gott till och toppa med en klick creme fraiche. 
 
 

Kesoplättar

Igår gjorde jag ett gäng kesoplättar och frös in. Det är smidigt att bara kunna värma på sen. Jag unnade mig även ett lyxigt mellanmål med nygräddade kesoplättar, lågkalori jordgubbssylt, blåbär och vispad grädde, det är ju så gott!!
 
 
 
 
 En stor sats kesoplättar (ca 20 st)
 
500 g keso (en stor burk)
5 ägg
2,5 msk fiberhusk
2 nypor salt 
Ev. lite vaniljpulver 
 
Mixa allt med en stavmixer. Klicka ut små plättar (jag brukar trycka ut dem lite med hjälp av en stekspade) och grädda på medelvärme till de fått en fin yta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shoppat bakgrejer

Äntligen har jag fått hem min kokosolja som jag bl.a har i kaffet men även när jag bakar och lagar mat. 
Kokos i all ära men i kaffet vill jag inte ha nån kokossmak så jag köper helst den doftfria kokosoljan. 
När jag ändå var inne på bodystore och beställde slängde jag med lite annat kul i varukorgen, bl.a lakritspulver och två olika fiber sirap.
Fiber sirap är ett sötningsmedel som är ett substitut för sirap och honung. Det används i t.ex desserter, proteinbars, bakning m.m. och finns i en ljus och en mörk variant.
 
 
 
 

Pizzasallad

Äntligen fredag! Även fast jag inte jobbar nu när jag är mammaledig så är det ändå en härlig känsla när fredagen kommer. Man får vara tillsammans, slipper ställa några klockor (vi har ju en mänsklig väckarklocka nu iof.....) och passa på att laga något riktigt gott till kvällen! Jag har inte provat blomkålspizzan än så det tänkte jag göra ikväll. Pizzasalladen gjorde jag nyss och står i kylen för att försöka hinna gotta till sig lite. Man bör egentligen göra den iaf en dag innan så smakerna hinner sätta sig men detta blev lite spontant och det blir nog bra ändå.

Det är enkelt att slänga ihop en egen pizzasallad. Har du ingen mandolin eller hushållsmaskin hemma så går det lika bra att använda osthyveln. När jag bara ska göra en liten sats tar jag alltid osthyveln.

Jag använder mig inte av några exakta mått utan smakar av tills jag är nöjd. Var försiktig med vinägern som det lätt kan bli för mycket av. Blanda ordentligt med vitkålen och låt stå i kylen till det är dags att servera.

Vitkål

Rapsolja
Vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Salladskrydda
Oregano

 

 


Semlaaaa

Åt ni många semlor i tisdags? Jag fick knappt i mig en hel! Dessa är så mäktiga så även om de inte är så stora så räcker det mer än väl med en. Jag minns att sist jag åt en lchf-semla var jag inte helt övertygad om att det var gott men denna gången blev jag supernöjd!!
Man kan ju såklart äta semlan som den är men jag gillar att lägga den i varm mjölk som är smaksatt med socker (ICA sötströ) och kanel, s.k "hetvägg". Då blir det sådär göttigt gott :)

Receptet kommer från bloggen 56kilo.se