Back on track

Min lilla Alice döptes i lördags och det var mycket att fixa inför det. Den senaste tiden har det därför blivit mycket bakning, bakning och bakning. Tyvärr gav jag mig inte in på att baka med lchf den här gången.
Efter en vecka där kosten inte varit i fokus var det igår dags att laga lite riktig mat igen.
Jag tog det som fanns i kylen och slängde ihop en ost och skinkpaj utan skal.
Det händer ibland att jag köper "skivspill" av skinka på ica. Det spelar ju ingen roll om skivorna inte är perfekta. 
Istället för att använda riven ost tog jag tärnad ost från Arlaköket som jag köpte hem på prov för ett tag sen.
 
200 g rökt skinka i bit
200 g tärnad ost
1/2 gul lök
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk torkad ramslök
Lökpulver
Salt
Svartpeppar
 
Ugn 175°C.
Skiva skinkan och löken i lagom stora bitar och fördela ut det tillsammans med osten i en ugnsform.
Vispa ihop ägg och grädde. Smaksätt med ramslök, lökpulver, salt och peppar. Häll "äggstanningen" över skinkan i ugnsformen och tillaga i mitten av ugnen i ca 40 min.
Servera med en sallad och en klick creme fraiche.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Champinjonsoppa

Jag kom på att jag glömde lägga upp receptet på champinjonsoppan :)
 
500 g färska champinjoner
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
5 dl vispgrädde
2 msk torkad ramslök
Salt
Vitpeppar
 
Skiva champinjonerna och stek dem mjuka i smör (lägg några champinjoner åt sidan för att steka och toppa soppan med sen). För att underlätta lite använde jag mig av en äggskivare, gick kanon! Koka upp buljongen och tillsätt grädde, ramslök och champinjoner. Låt småputtra ca 10 min. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Stek resterande svamp i smör, toppa soppan med dessa och droppa gärna över lite av smöret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag hela dagen

Då var det fredag igen och det har varit underbart väder ute hela förmiddagen. Jag har tvättat och inte varit ute och tagit del av det fina vädret men jag är inte bitter ;) Lyxade till morgonen med finn crisp med keso, toppat med fint strimlad purjolök. 
Nu blir det dagens andra kopp kaffe innan lunch som består av rester från igår kväll - champinjonsoppa.
 
 
 
 

Angusburgare med egen hamburgerdressing

Jag köpte såna här lyxiga burgare på ICA Maxi tidigare i veckan. 4 st tjocka angusburgare á 113 g med hela 99,7 % kötthalt! Klart godast är det ju att göra egna men dessa var riktigt bra. Jag gjorde dessutom en egen superenkel hamburgerdressing till. 
 
 
 
Hamburgerdressing
Till ca 6 st hamburgare
 
1 dl majonnäs 
2 msk chilisås
2-3 msk bostongurka
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk dijonsenap
1-2 tsk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 
 
 
 
 
 
 
 

Mumsigt mellanmål

Idag fick jag sug efter ett perfekt kokat ägg, ni vet sådär krämigt och gott. Jag ville ha nånting till och slängde ihop en enkel tonfiskröra och skivade lite gurka. 
 
Tonfiskröra
 
1/2 burk tonfisk i vatten
1 1/2 msk majonnäs
1 tsk creme fraiche 34%
Ca 3 cm liten bit purjolök
Salt
Svartpeppar
 
Strimla purjolöken och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Vill man ha ännu krämigare röra så tar man såklart mer majonnäs och creme fraiche. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kålpudding

Igår blev det kålpudding här hemma. Jag älskar min mormors kålpudding med massa sirap. Den är så saftig och god, dock inte speciellt lchf-vänlig ;) Jag provade att ha i min nya fibersirap och det blev verkligen kanon! 
Till detta hade jag lågkalori lingonsylt.
 
Kålpudding
 
1 kg vitkål
Fibersirap
Salt
Svartpeppar
500 g blandfärs
1 gul lök (riven)
1 msk soya
2 msk fibersirap
1 dl vispgrädde
Ev. en msk oxfond
Salt
Svartpeppar
1 dl vatten
 
Sätt ugnen på 175°C.
Skär bort den hårda roten på vitkålen och skär resten i små tärningar. Fräs kålen i olja på medelvärme. Den ska mjukna och inte brännas. Salta, peppra och ringla över önskad mängd fibersirap, blanda runt.
Blanda färs, riven lök , soya, fibersirap, vispgrädde och ev. oxfond till en ganska lös smet. Salta och peppra.
Lägg hälften av vitkålen i botten på en ugnssäker form. Lägg på färsen och toppa sen med resten av kålen. 
Häll 1 dl vatten över puddingen för extra sky. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min.