Pyntade blommor och ljusstakar

Hur många blommor och juleljus får det plats i en liten 2:a?? Jag vill ha massor iaf så man kommer i stämning :) Älskar att pynta och göra det mysigt och julen ligger mig väldigt varmt om hjärtat.


Tacokrydda

Det är ju väldigt mycket socker i tacokrydda man köper i butiken så här kommer ett recept på tacokrydda utan socker :)
Stor sats!
4 msk salt
5 msk chilipulver
5 msk paprikapulver
2,5 msk spiskummin
2,5 msk vitlökspulver
2,5 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
Blanda allt väl! Häll upp i en trevlig burk eller ströare. Krydda köttfärsen efter smak (ca 3 msk till 500 g köttfärs)


Äppellyktor

Hemmagjorda ljuslyktorlyktor av härligt juliga röda äpplen :)
Gör så här:
Välj ut äpplen som står stadigt. Använd ett färdigbrunnet värmeljusljus och tryck ner i äpplet (det vassa neråt) Ta bort värmeljuset och skär ut ett hål med en kniv. Skrapa sedan runt i äpplet med en liten sked så att ett nytt värmeljus får plats. Klart :)
OBS! Lämna aldrig levande ljus obevakade! (särskillt inte hemmagjorda kanske ;P )


Fryst hummersoppa

Tänkte ge er ett tips på en supergod hummersoppa från Royal Greenland. Jag blev glatt överraskad över hur god den var eftersom det mesta blir godast om man gör den från grunden själv.
Förpackningen innehåller två port. och man blir faktiskt mätt! Vi hade i en klick creme fraiche vid servering också för fettet skull.
Supersmart är att de har lagt varje port. i en påse så är man själv eller bara ska ha den som förrätt behöver man inte använda allt. Haha det här låter nästan som "Allers läsartips" ;)
Endast 1,9 g kolhydrater/100 g så en port. är 3,8 g kolhydrater!!
Vet inte om den finns på maxi men jag köpte den på city gross...
Tillagas i micro eller på spisen.
 
Prova den i helgen! Mums :)
 
 


Jordnötskakor

Det är inte svårt att tycka om dessa små och söta jordnötskakor. Perfekt till fikat! Beroende på hur sötkänslig man är kan sukrinmängden varieras men jag tycker att detta blev lagom.
Ca 15-20 st
150 g jordnötssmör (Green choice ekologisk, creamy)
3/4 dl sukrin
1 knivsudd stevia
1 tsk bakpulver
1 ägg
Ugn: 200°C. Blanda samman alla ingredienser till en jämn "smet" (den blir ganska hård). Rulla små bollar och lägg ut på bakpappersklädd plåt. Platta ut bollarna med hjälp av en sked som du doppar i vatten för att den inte ska fastna. Grädda kakorna i ca 10 min. Låt svalna på galler.


Jordnötskex

Jättegoda med brieost på!!
Smakar inte så jättemycket egentligen men det gör ju inte smörgåsrån heller ;)
Nästa gång slänger jag nog på lite flingsalt ändå.
Ca 10 st
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 dl salta jordnötter
Ugn: 175°C. Knäck äggen i en bunke och blanda i mandelmjölet. Hacka jordnötterna och rör ner i smeten. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i ca 20 min. Låt svalna på galler.


Broccoligratäng

2-3 pers
3 dl fryst broccoli
2 ägg
2 msk vispgrädde
Salt
Peppar
Smakrik ost
Tina broccolin och lägg sedan i en ugnsform (modell mindre). Vispa ihop ägg, vispgrädde, salt och peppar. Häll över broccolin. Hyvla över osten.
Ugn 200°C. Grädda till osten fått fin färg och äggstanningen stannat.


Mozzarellakyckling i ugn

3 pers
3 st kycklingfiléer
250 g mozzarella
Chiliolja från Renée Voltaire
Chilipulver
Paprikapulver
Salt
Peppar
Basilika (torkad)
Sätt ugnen på 200°C. Krydda kycklingen med salt, peppar och chilipulver. Bryn sedan i chiliolja. Lägg kycklingen i en ugnsform och skiva över mozzarella. Toppa med torkad basilika, paprikapulver och ringla över lite chiliolja.
In i ugnen ca 45-60 min till den är klar!
Till detta serverade jag en broccoligratäng och bea.


Förkylningstider :(

Just nu är vi inne i tråkiga förkylningstider och även vinterkräksjukan bankar på dörren :( Då är det viktigt att få i sig mycket c-vitamin och allt nyttigt du kan tänka dig!
Man tror ju att apelsin och citron m.m. är berikade med så mycket c-vitamin men faktum är att röd och gul paprika innehåller 400% mer c-vitamin än apelsin och citron*!!! Om man äter bara skalet av apelsinen och citronen får man i sig lite mer c-vitamin men ändå inte mer än paprika....och hur gott är det att äta skalet på en apelsin eller citron???!! Så alla ni som tänker " LCHF? nej jag kan inte vara utan mina frukter där alla c-vitaminer finns"....ni kan tänka om....t.o.m grön paprika och broccoli är bättre än apelsin och citron ;)
Som sagt behöver vi massa nyttigt i dessa tider.....kanske kan ni prova på denna blandning till frukostyoghurten.....kanel, gurkmeja och ingefära :) massa nyttigt och gott!!
  • Kanel. När det kommer till en rejäl antioxidantboostare så vinner kanelen i hästlängder. Kanel har ett flertal nyttiga antioxidanter och bara två gram av kanelens antioxidanthalt sägs motsvara cirka 1,3 kg färska tomater. Kanel kan vidare sägas vara en superkrydda då det kommer till många hälsosamma effekter. Kanel har en god inverkan på tarmfloran och ser till att blodsockret ligger på en jämn nivå. Kanel är en lite ängel för diabetessjuka, dess egenskaper har en positiv inverkan på insulinet. För mindre insulin behövs när blodsockret är stabilt och om insulinet, som är fettbildande, minskar så minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
  • Gurkmeja innehåller ämnet curkumin, vilket verkar förebyggande mot tjocktarmscancer. Gurkmeja är också antiinflammatorisk och innehåller många antioxidanter. Eftersom gurkmeja har båda de sistnämna egenskaperna så verkar det också virushämmande. Gurkmeja har vidare positiv inverkan på diabetes, allergier och alzheimer.
  • Ingefära innehåller också mycket antioxidanter vilket stärker ditt immunförsvar och innehåller ämnet zerumbon, som sägs ha en förebyggande effekt mot cancer. Ingefäran har sedan länge varit känd för ett billigt och bra åksjukemedel och har du lätt för att bli åksjuk så kan det vara värt att testa boosta med lite ingefära innan du sätter dig i ett fordon. Ingefära sägs också kunna reglera blodsockret och har visat sig verka antiinflammatoriskt, med positiva effekter på ledstelhet och olika typer av ledsmärtor. Vidare ökar ingefäran värmen och energiförbrukningen i kroppen, vilket kan göra att du minskar i vikt.**
http://c-vitamin.se/livsmedel.php
** www.dietguiden.com/tag/antioxidanter
Det här var allt så länge.
Hoppas ni håller er friska och krya...ta hand om er :)


100 dagarsutmaningen - mååål!

Jag kan känna att 100 dagar var lite för långt för att hålla motivationen på topp. Jag har även blivit sjuk några gånger och hamnat i svackor.
I början var jag taggad till 1000 men sakta men säkert dippade jag ner totalt och fuskade med maten rejält och tränade inte alls på tre veckor vilket gjorde att det kändes som att börja från noll när det var dags att gå till gymmet. Men eftersom det mesta jag gick upp var vätska vad det ingen match att gå ner allt igen....två träningar med PT och bra mat så var jag mitt gamla jag igen :)
Nu känner jag mig starkare än någonsin i kroppen....börjar se att jag verkligen har muskler! meeeen jag har en bit kvar till magrutor om man säger så ;)
Jag hade väl egentligen inga direkta mål förutom att gå ner i vikt och få en starkare kropp (gärna lite synliga muskler). Det är synd att jag inte tog några bilder innan jag satte igång för det hade varit kul att se skillnaden men jag har blivit smalare, blivit starkare....vikten är väl nästan samma men antar att jag har gått upp i muskelmassa.
Jag fortsätter ju såklart att träna och det ryktas om en 20-30 dagarsutmaning snart och då är jag med igen!! :) Det känns mer rimmligt att man (iaf jag) klarar av att träna stenhårt under en kortare period.
Nu har jag provat på en 100-dagarsutmaning, den är slut och jag är väl nöjd med vissa delar av utmaningen men absolut inte med allt!
Jag gillar utmaningar! Man får pressa sig själv lite och efter ser man resultat, det är roligt!!! :)


Sista träningen för 100 dagar

Ikväll hade jag sista hårda träningspasset för 100-dagarsutmaningen....ett riktigt grispass!! Jag är glad att det sista var med min PT så jag verkligen tog ut mig helt.
Imorgon kommer jag att skriva en liten sammanfattning och berätta hur det har gått och inte gått.
Nu är jag så trött och slut i kroppen att jag somnar mellan raderna.
Jag säger godnatt och sov så gott :)


Oljor från Renée Voltaire

Renée Voltaire är känd för alla sina roliga, nyttiga och ekologiska produkter och jag köpte en förpackning med tre olika oljor...vitlök, chili och ingefära :) Kostade 119:- på (vågar knappt säga det eftersom jag jobbar på ica) City Gross i Helsingborg.
Jag har tänkt att jag ska använda dem i marinad, steka i, smksätta sås/dip, ringla över ugnsrostade grönsaker m.m.
Det stod på hemsidan att man kunde blanda runt räkor i varm vitlöksolja och det tvivlar jag inte en sekund på att det är hur gott som helst :) www.reneevoltaire.se


Kycklingkebab

Igår köpte vi kycklingkebab från GuldFågeln.
Det stod att det skulle bli bäst resultat om man stekte dem i stekpanna men vi tillagade dem i ugnen. Nästa gång ska vi göra som det står :)
Mycket gott och endast 3 g kolhydrater per 100 g! Vi dippade i creme fraiche men krydda gärna med favoritkryddan vitlök ;) Varianterna är oändliga, bara att prova sig fram!

Motivation tack!

Hela morgonen har jag kämpat med min motivation som lyser med sin frånvaro. Jag skulle springa imorse men jag låg istället kvar i sängen som slet med all sin kraft för att jag inte skulle orka gå upp. Har gått fram och tillbaka i min lägenhet för att försöka komma på något att göra åt situationen men hela tiden slutade det med att nej jag vill inte, orkar inte, vill inte igen och bara blääää :(
Man får ha såna här dagar men inte för ofta känner jag! Nu har jag duschat och sminkat mig....känns lite bättre men långt ifrån bra! MOTIVATION TACK!!
Ser fram emot morgondagens pass med min PT....han motiverar mig! På torsdag ska jag träna med Sara....det ser jag åxå fram emot :) Jag är ledig i helgen....DET ser jag fram emot!! :D
Nu ska jag åka till Lidl och köpa mig lite grekisk yoghurt (deras e bäst!) sen direkt till jobbet för ett kvällspass.
Kram på er :)


Laddar!!

Just nu laddar jag för fullt för veckans sista PT-pass. Konstigt hur man kan älska att plågas men det är ju så roligt att träna med PT :) Hade jag haft pengar skulle jag träna med PT fyra ggr i veckan.....drömma går ju :(

Jag har funderat på att börja spela fotboll igen. Finns ett lag som tydligen behöver folk och jag saknar fotbollen som fan så jag ska nog provträna iaf så får vi se sen. Pirrigt att inte känna nån å så ska man försöka spela ihop. Hur ropar man åt sig bollen utan att veta namnet eller kanske inte ens våga ta för sig?? Sjukt nervös är jag av bara tanken på första träningen!!
Jaja, nu ska jag sätta på peppande musik och byta om till träningskläder. Ikväll blir det jobb till stängning. Hoppas på mycket folk så tiden bra rinner iväg :)
Härlig fredag på er alla :)


Nasi goreng ayam

Nasi är 'ris' på indonesiska, goreng står för 'stekt' och ayam betyder 'kyckling'.
Nasi goreng ayam betyder alltså 'stekt ris med kyckling'. (wikipedia)
Jag hade aldrig ätit detta innan...oj va gott det var!!!
Jag kollade runt på nätet vad det skulle vara i och slängde sedan ihop ett eget recept...
Mycket nöjd med resultatet :)
  • 4 pers
  • 1 blomkålshuvud
  • 4 kycklingfiléer
  • Olja till stekning
  • 1 gul lök
  • 3 dl hackad vitkål
  • 1 röd paprika
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk grön curry pasta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 3 ägg
  • Soja
  • Salt
  • Peppar
  • Riv blomkålen till ris. Skär kycklingen i strimlor och stek i wokpanna. Hacka lök och vitkål. Stek till dem har mjuknat. Hacka paprikan och lägg ner i wokpannan tillsammans med ärtorna. Pressa i vitlök, krydda med curry pastan, gurkmeja, hackad persilja, salt och peppar. Stek äggen i en annan stekpanna och rör runt samtidigt så det blir småbitar. Blanda i äggen i pannan. Tillsätt blomkålsriset och rör om. Smaka av med lite soja.


Korvstroganoff

Oj va länge sedan det var jag åt korvstroganoff!! Mammas är ju klart godast men där är det vetemjöl så jag får göra min egen :)
6 pers
800 g falukorv (leta efter en med hög kötthalt)
2 gula lökar
250 g passerade tomater
5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche (en halv liten burk)
Salt
Peppar
Chillikrydda
Oregano
Strimla korven, grovhacka löken och stek i smör. Häll på passerade tomater, vispgrädde och creme fraiche. Krydda och låt småkoka (gärna under lock om du har det) ca 20 min.
Servera med blomkålsris eller smörstekt vitkålshack (jag hade tyvärr inget hemma) Självklart går det bra att äta korvstroganoffen som den är för det är ju väldigt gott med sås :)


Run Forrest....ruuuun!!!

I morse sprang jag i spåret och har tänkt att börja bli lite flitig med det. Den här veckan ser träningen ut som såhär...
Måndag: Löpning
Tisdag: Prommenad + PT-pass
Onsdag: Löpning
Torsdag: Löpning eller prommenad + PT-pass
Fredag: Löpning
Lördag: Vila
Söndag: Vila
Känns lite trist att sätta upp en sådan vecka när det bara är nio dagar kvar på 100-dagarsutmaningen. Så skulle jag ha gjort från början istället men men.....bättre sent än aldrig!


PIAZZA deli och café

För er som bor i Helsingborg kan jag varmt rekommendera PIAZZA deli och café. Massa gott...italienskt :) Perfekt för LCHF, skinka ost massa massa gott!!
Nu är ju liiite från Ica maxi på den här tallriken men det mesta är från PIAZZA :)


Wihoo ny tidning igen :D

Shit va snabbt det gick att få hem tidningen från d att jag "klickde" in min beställning på prenumerationen!! Mycket bra :)  När jag kom hem från jobbet låg den där så fint i brevlådan....supertrevlig start på lediga helgen tycker jag!!


Hel lax i ugn

Sååå gotti gott gott!! Och nyttigt med massa omega-3.
6 pers
Hel lax med skinn, ca 1,2 kg
Citron
Salt
Lemondill från lchfbutiken.se
Ugn 225°C
Salta, pressa citronen och krydda med lemondill på laxen. Gnugga in. In i ugnen i ca 40 min till laxen är färdig och fått en fin krispig yta.
Servera med sparris, broccoli och romsås (finns recept här på bloggen)


2 min-brödet!

Har en kollega som precis börjat äta LCHF-kost och jag tipsade henne om det här brödet. Till svar fick jag "Varför finns inte det på din blogg?"....så jag får ju helt enkelt lägga upp receptet ;)
Från början tror jag att jag hittade det på lchfrecept.com .
1 bröd
25 g smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
Salt
Smält smöret. Knäck ett ägg i en djup tallrik och tillsätt smöret, mandelmjöl och lite salt.
Grädda i micron på full effekt i 2 min. KLART! (jag toppade med valmofrön innan jag gräddade i micron)
Underbart gott med bregott, ost, gurka och majonnäs :)


LCHF-pepparkakor

Pepparkakor är ju goda som de är men ett tips är att lägga på en skiva blåmögelostost eller varför inte smör och gräddost :)
Nu blev dessa inte exakt som vanliga bakade på vetemjöl (inte samma krispkänsla) men får jag inte äta något annat funkar dem för mig iaf :)
Julen och adventsfikan är räddad!
Ca 25 st pepparkakor
100 g smör
0,5 dl sukrin
4 krm pepparkakskryddor (Santa Maria)
2 d mandelmjöl
1 msk fiberhusk
0,75 dl kokosnötmjöl
2 st äggvitor
Smält smör, sukrin och pepparkakskryddan i en kastrull. Rör i mandelmjöl och fiberhusk. Låt svälla i ca 30 min. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ner i degen, rör om. Tillsätt kokosnötmjölet och blanda runt till en fast pepparkaksdeg. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Låt ligga i kylen över natten.
Kavla ut degen och tryck ut fina pepparkakor med hjälp av pepparkaksformar. Ett tips är att lägga ett pakplåtspapper på degen när du kavlar så fastnar inte degen på kaveln.
Ugn 200°C. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen (på bakpappersklädd plåt) i ca 8 min.
När alla pepparkakorna är gräddade ställde jag in alla igen på eftervärme för att bli lite krispigare. Ett annat alternativ är att grädda på lägre värme och lite längre tid.
(receptet hittade jag på recept.nu men jag använde Santa Marias färdiga pepparkakskrydda istället för de i receptet)


 

 


Lite läsning på morgonkvisten

Nya Hälsa & Fitness har kommit (för ett tag sen) så efter att jag flyttat bilen i morse kröp jag ner i sängen igen och läste lite. Mysigt värre ;)
Nu blire pepparkaksbak!!