Förberedelser av pepparkaksbak

Jag har hittat ett superbra recept på pepparkakor :) Trodde inte det var sant men degen ser precis ut som vanlig pepparkaksdeg! Idag har jag "bakat ihop" degen. Nu ligger den i kylen och ska ligga där över natten. Imorngon kommer pepparkaksformarna fram :) Å vad mysigt det ska bli....lite tidigt kanske men som sagt så vill jag vara ute i god tid utifall det blir pannkaka av allt.
Receptet lägger jag också ut i morgon så håll utkik ;)


Torsk i äggsås

Torsk i äggsås är väl en klassiker :) Självklart går det utmärkt utan potatisen!
3-4 pers
800 g torsk (2 paket Findus torskfilè)
7 st hårdkokta ägg
5 dl visprädde
Salt
Vitpeppar
3 st äggulor
Dill (jag tog fryst)
Koka torsken enligt förpackningen. Under tiden skalar du äggen och hackar i små bitar (jag brukar använda en äggskivare först så är det lättare att hacka sen). Häll i vispgrädden i en kastrull, salta och peppra. Låt koka under omrörning en stund för att sedan reda såsen med äggulorna. Småkoka till önskad "tjockhet" (ju längre grädde får koka desto tjockare blir den, tar bara lite längre tid än med vanlig redning på vetemjöl). Rör hela tiden så att såsen inte bränner fast! Häll i dillen och ägghacket. Servera med olika grönsaker. Jag valde ärtor för jag bara ääälskar Findus ärtor i glasburk :)


Saffranskaka LCHF

Jag börjar lägga upp lite julrecept redan nu för vips så är det julafton och ska jag hinna baka allt jag har tänkt så får jag börja i tid :)

Receptet på den här kakan kommer från boken "Bakglädje med LCHF". Det enda jag har ändrat i receptet är att jag har tagit bort vaniljpulvret och lagt till saffran istället och minskat på mängden sukrin. Den är hur god som helst och är väldigt snarlik en vanlig sockerkaka gjord på vetemjöl.
2 ägg
1 dl sukrin*
150 g smält smör
0,5 dl vatten
1 paket saffran
1,5 dl mandelmjöl*
1,5 dl Bake Pro*
1 tsk bakpulver
Ugn 175°C. "Bröa" en sockerkaksform (jag gjorde inte det och kakan släppte fint ändå).
Vispa sukrin och ägg poröst med en elvisp och tillsätt sedan det smälta smöret och vatten, rör ihop.
Blanda alla torra ingredienser och rör  ner i smeten.
Grädda saffranskakan mitt i ugnen ca 30-35 min.
*Sukrin, mandelmjöl och Bake Pro går att köpa på lchfbutiken.se men det går även att köpa sukrin och mandelmjöl i vissa välsorterade livsmedelsbutiker och Bake Pro i hälsokostbutiker.


Helstekt fläskytterfilé med smörstekta champinjoner

Ännu ett recept från tidningen GI&hälsa :)
Jag har lagt till smörstekta champinjoner för det är så gott ;)
4 pers
700 g fläskytterfilé
1 msk färskriven ingefära
1 färskriven vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 msk ketjap manis soja
1 msk rapsolja
1 knippe färsk timjan
Salt
Vitpeppar
Ca 500 g färska chmpinjoner
En stor klick smör
Ugn 100°C
Lägg fläskytterfilén i en ugnspåse och tillsätt alla ingredienser + en knippe färsk timjan. Blanda runt allt ordentligt. Lägg in påsen i ugnen och "stek" i ca 2 timmar till köttet är färdigt. Dela och smörstek champinjonerna.
Servera med färsk timjan, sallad och någon god sås tex bea.
Under den färska timjan ligger alltså fläskytterfilén ;)


Mellanmål

Ett gott och enkelt mellanmål på en halv avokado och en röra på creme fraiche, rökt skinka och lite gul lök, smaskens!


Yes! då var man igång igen :)

I måndags började jag om på ruta ett med att bli av med alla kolisar i kroppen. Trodde att det skulle vara jobbigt med sötsuget men än så länge har det gått bra. Det är så skönt att slippa den uppblåsta magen, suget efter kolhydrater hela tiden och gå runt och må dåligt....för det är precis vad som händer med mig när jag äter kolhydrater! Det blir som ett missbruk....jag köper hem det jag vill äta och vräker i mig till jag ligger bakåt i soffan och mår illa. Nån timme senare vill jag ha mer kolhydrater, suget och missbruket är igång! Efter en sån här runda vet jag precis varför jag INTE ska eller kan äta kolhydrater!
Just nu lägger jag all fokus på BRA KOST och TRÄNING!!! Igår hade jag mitt första PT-pass sedan tre veckors "vila". Eftersom jag har varit riktigt dålig med träningen men framförallt med maten så bad jag om ett kräkpass... och mycket riktigt, jag har nog aldrig varit så svettig och slut i musklerna ;) Hääääärligt!!!
Idag mår jag som jag förtjänar, träningsvärk AB!
Nytt PT-pass på torsdag och det ser jag fram emot :)
Vägde mig imorse och -1 kg får jag vara nöjd med på två dagar och ett hårt träningspass!
Yes! då var man igång igen :)


Rostas med trafikljus och lök

Ingen avancerad måltid men ack så gott ;)
2 pers
2 skivor rostas
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 gul lök
Smör (att steka i)
Kryddor
Dela och stek paprikorna och löken på medelhög värme. Krydda köttet med favoritkryddan eller bara salt och peppar, stek. Låt sedan köttet vila på en tallrik innan du serverar så köttblodet stannar i köttet och inte rinner ut på tallriken.
Severa med bea :) Mums!!


100 dagar + lite till

100 dagar har snart gått och jag är just nu inte nöjd med mina resultat :( Jag får skylla mig själv eftersom när jag var sjuk släppte jag lite på tyglarna och fuskade lite väl mycket och mitt kolhydratsug kom tillbaka som en raket! Dålig kost + noll träning = jag har lagt på mig massa vätska och känner mig hängig. Igår bestämde jag (och min sambo) att nu får det vara nog!!! Stenhård LCHF och massa träning står på schemat fram till jul, inga ursäkter!!


Kebab av lövbiff

Kebab är ju så gott!! Gör din egen hemma på lövbiff :) Bara strimla och krydda med kebabkrydda från Santa Maria (lite salt om man vill)


Het fiskgryta med trattisar

Det här receptet hittade jag i senaste nr av GI&hälsa! Jag hade inga gula kantareller så jag tog trattisar istället och på mitt ICA fanns ingen gul chili så jag tog grön.
4 pers
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
1/2 gul chili
1 msk olivolja
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
1 liter färska kantareller
1 msk smör
200 g torskfilé
200 g laxfilé
100 g skalade räkor
2 msk hackad färsk gräslök
Finhacka lök, vitlök och chili. Skiva fänkålen och bryn tillsammans någon minut i en kastrull med olivoljan. Tillsätt buljongtärningen, vatten och vispgrädden. Låt koka några minuter.
Under tiden skär du kantarellerna i mindre bitar och bryn dem i stekpanna med smör. Salta och vitpeppra lite.
Skär fisken i kuber och salta och peppra. Lägg ner fisken i grytan och låt sjuda i 5 min.
Sist men inte minst...tillsätt räkor, trattisar och gräslök och servera direkt.


Snart är det jul ;)

Jag älskar julen!!
Nu när vi var till Västerås ville jag plocka med mig alla julgrejer vi har kvar i källaren till gamla lägenheten. OJ va mycket vi hade :D Jon sa flera ggr att vi kan inte ta med allt! men jag ville ju ha ALLT ;) Bilen blev fullpackad med tomtar, två kassar med julpapper, julgran + julgranspynt och julgransljus x2, julgransbock, ljusstakar, balkongbelysning och Gud vet allt! :)
Sen vi flyttade till Helsingborg har vi inte haft så mycket pynt eftersom vi åker till Västerås och firar julen där men i år ska ska det pyntas även här :)
Jag älskar även att baka så jag hoppas på mycket extra tid för julbak här i "stugan". Saffran är ju en klassiker på julen så en å annan saffranskaka ska jag väl slänga ihop iaf :)
Jag brukar göra en saffranssill till jul åxå och när jag hittar receptet och det börjar bli dags lägger jag ut det här :)
Nu ska jag göra en sockerkaka till kaffet :)



Boktips!

Den här boken ser jag fram emot!! :D
BOKENS SÄLJTEXT:
Fler och fler pratar om LCHF inom träningskretsar och på landets gym. Men inte bara pratar. Både motionärer och elitidrottare upptäcker fördelarna med att överge stora mängder pasta, bröd, ris och potatis till förmån för mer kött, fisk, ägg, grönsaker och feta såser. Det som kallas LCHF – ”Low Carb High Fat”. De märker att de med LCHF kan vara friska och slippa träningsavbrott, att de lättare kan bygga muskler och tappa fettmassa. Vissa upplever en ork som aldrig förr, andra att träningsvärk och mjölksyra är ett minne blott. 

Det här är en guide till vad som är rätt mat och rätt träning – men framför allt till hur rätt mat och rätt träning hänger ihop. Jonas Bergqvist är noga med att bygga boken på vetenskap och erfarenhet. Han går igenom olika upplägg av konditions- och styrketräning, vad som sker i kroppen och vilka resultat man kan förvänta sig. Han visar hur LCHF fungerar utmärkt vid viss träning, men också hur striktare varianter av LCHF inte är optimalt vid annan typ av träning. Här får du dessutom veta vilka eventuella modifieringar av LCHF-upplägget som krävs för maximal träningsupplevelse och träningsprestation.


 




Blåbärssmoothie

Igår gjorde jag en jättegod smoothie på grekisk yoghurt (från Lidl), halvfrusna blåbär, grädde, proteinpulver och lite vatten. Jag höll mig mätt i flera timmar men sen kom rasten och då åt jag lite bacon bara för att ;)

Prenumerera på GI&hälsa :)

Igår kom nya nummret av Expessens/GT/Kvällspostens bilaga GI&hälsa ut i butiken! :) Längst bak i tidningen såg jag att man nu kan prenumerera på den vilket jag blev glatt överraskad av :) Även fast jag äter LCHF så tycker jag att det flesta recepten funkar för mig åxå. Förutom recept för 21 dagar så får man olika tips på träning och annat kul. I butiken kostar den 15kr + att man måste köpa kvällstidningen för ca 12kr. Jag vill inte ha den så för mig är det perfekt, 12 nr för 199kr! :) (finns en erbjudandekod i senaste nr)

Se det som en tidig julklapp till dig själv ;)


Tråkdag!!

Idag är det en riktigt tråkig dag!! Tråkigt väder å jag kände inte alls för att gå upp idag. Ibland mår man dåligt utan att egentligen veta varför!? Då behöver man lite pepping och glada tankar :) Jag tänker tillbaka på helgen som var perfekt! I lördags morse drog jag å Jon iväg till Ullared och ni vet ju hur lycklig man är där ;) Sen på kvällen var vi bjudna hem till Jons jobbarkompis Mattias som fyllde 40 år. En mycket trevlig kväll med super god 3-rätters middag och massa skratt....kvällen hade allt!
Lite trötta efter en lång lördag tog vi en riktig myssöndag med en långpromenad i det fina vädret och sedan filmdag/kväll deluxe :)
Efter en sån helg borde jag vara ute i spåret eller lyfta skrot i gymmet nu men jag har fortfarande inte blivit kvitt min förkylning :( Hoppas att det vänder snart för så här kan jag inte ha det! 100 dagar går fort och jag ligger efter som f*n!!
Den här veckan blir lite intensiv med jobb ikväll, Britney Spears imorn (wiiihoo!!), tvätt och städ på onsdag, torsdag vid lunch bär det iväg till Västerås igen för att fira svärfars 60 årsdag, fest med gamla Biltemakollegor och självklart mys med familjen :) Seeen är det ny vecka igen och då ska jag ta tag i träningen efter ett långt uppehåll!!
Måndag måndag måndag.....ha en härlig måndag :)


GI-köttsoppa med rotfrukter

Den här soppan är väldigt god och kan med fördel ätas dagen efter i matlåda då den fått gotta till sig ännu mer :)
 
En stor kastrull
1 kg högrev
2 st Köttbuljong (knorr fond "du chef")
1 st grönsaksbuljong (knorr fond "du chef")
2 liter vatten
150 g morot
100 g palsternacka
150 g kålrot
150 g rotselleri
200 g purjolök
 
Skär köttet i små grytbitar och bryn i smör i kastrullen. Häll på vattnet och tillsätt buljongen. Låt koka i ca 1 timme. Under tiden hackar/skivar du rotfrukterna. När 1 timme har gått tillsätt alla rotfrukterna utom purjolöken, den ska i precis innan servering för att behålla lite tuggmotstånd! Låt koka tillsammans i ca 30 min. Smaka av och tillsätt lite salt om så önskas.
 
 


På bättringsvägen...

I måndags morse vaknade jag med halsont :( ju längre dagen gick blev jag sämre och fick inte sova många timmar den natten. I tisdags fick jag tyvärr ställa in träningen med min PT för det är nog inte det optimala att träna med halsont....träningen blir istället på fredag efter jobbet! Känner mig betydligt bättre idag förutom några hostattacker i kassan....haha tårarna bara sprutade och jag fick inte fram ett ord....kunden fick sköta sig själv mao ;)

Det var meningen att jag och Sara skulle löpträna idag efter jobbet men med tanke på att jag inte är helt kry valde jag att stå över. Vi gick iaf på en promenad ( + en sväng på apoteket och åhléns). Smygstartar lite så jag inte blir sängliggande på riktigt.
Ikväll gjorde jag en köttsoppa på högrev och blandade rotfrukter. Detta är nog mer en GI-soppa med tanke på alla rotfrukter men det var väldigt gott och ibland får man "fuska". Du vet själv hur mycket kolhydrater din kropp kan hantera utan att flippa ur.
Recept kommer snart!


När löven faller...

I fredags gjorde sommaren en liten come back i Helsingborg. Det var underbart varmt och solen sken som aldrig förr... men igår var allt som bortblåst igen. Det ligger löv överallt och det hände över en natt känns det som. Nu är hösten verkligen här på riktigt och vi går in och tänder ljusen. Mysigt!

Till hösten hör ju även mustiga grytor och varma soppor. Jag har samlat på mig några recept som jag ska tillaga och dela med mig av här på bloggen.
Passa på att få saker gjorda i höst!

Rensa garderoben. Har man inte använt plagget det senaste året, ut med det! (säger min svärmor men jag har lite problem med det)
Gå igenom källaren. Finns säkert massor som vi egentligen inte behöver (varför står det annars i källaren? :P)
Loppis! Nu när du har varit så duktig och rensat garderoben och gått igenom källaren passar det väl utmärkt att stå på loppis med allt du fått ihop och kan tjäna en hacka på gammalt som du inte beöver men som en annan kanske blir jätteglad över att köpa :)
Unna dig i höst!

Gå på bio! Idag laddar de flesta ner filmer eller hyr dem men jag vill slå ett slag för att gå på bio! Det är ju så mysigt och på vägen hem diskuterar man om filmen var bra eller dålig, hemma pratar man under hela filmen, eller är det bara jag? ;)
Gå på restaurang! Mysiga middagar hemma i all ära men unna dig att äta på restaurang ibland med pojkvännen/mannen, tjejgänget eller vem du nu tar med dig.
Shopping! Ja nu får ni säga vad ni vill men man blir glad av att shoppa! Ullared är ett tips :D
Varmt bad! Tappa upp ett varmt och skummande bad och ta med ett glas vin.
Våga göra ingenting! På sommaren får man panik om man sitter inne en solig dag "Jag kan ju inte sitta inne när det är så fint väder". Nu på hösten är det ju perfekt att ta en dag och bara göra INGENTING! Glo på tv, läsa en bok, ligga och dra sig i sängen hur länge som helst, ha pyjamas hela dagen....skööönt!! Men få inte panik på kvällen sen att dagen är slut och du har verligen inte gjort nånting för man behöver ha dem dagarna också!
Vad brukar ni göra på hösten?
Nu blir det brunch i form av ägg och makrill för idag låg jag kvar lääääänge i sängen :P


En rolig nyhet :)

Det finns ju några matkassar redan men ingen passar oss LCHF:are. Nu är det tre personer som har tagit saken i egna händer och tagit fram LCHF-matkassen!! :) För tillfället levereras kassen bara till dem som bor i Göteborg men allt eftersom kommer fler städer att läggas till.
Det här är riktigt roligt och jag hoppas många kommer prova på det...så håll utkik :)