Kesobröd - Underbart gott!!!

Det här brödet hittade jag hos Åse och blev lite sugen att testa det. Jag gjorde det lite annorlunda än vad som stod i receptet men ingredienserna är samma. 
 
Jag har alltid haft svårt för LCHF-bröd för de blir så "äggiga" men OJ va gott det här brödet är att rosta!!! Det är helt klart en ny favorit!!
 
9 bitar
 
3 ägg
1/2 liten burk keso (125 gram)
5 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
4 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
2 msk deodoriserat smält kokosfett
1/2 tsk salt
 
Ugn 200°C.
Mixa ägg och keso med en stavmixer, häll över i en bunke och tillsätt det smälta kokosfettet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kesosmeten. Bred ut smeten med en slickepott till en kaka på ca 30X25 cm. Grädda i övre delen av ugnen i ca 10-15 min. Låt svalna på galler och skär sedan ut 9 bitar.
 
Jag delar brödet innan jag rostar så blir de tunna och frasiga!
 
 
 
 
 

 
 

Trött tjej med träningsvärk

Åh vad det är kallt!! både på jobbet och hemma. Kryper upp i soffan med plädar runt mig och blir jättetrött helt plötsligt. Ska snart åka iväg och hämta sambon...sen hem och laga mat :) Ikväll blir det en krämig carbonara med shiratakinudlar, mums! Det var längesen vi åt carbonara och det är en av mina favoritpastarätter men jag tror nog jag kan få till det med shiratakinudlar också.
 
Inte nog med att jag fryser och är trött, jag har världens träningsvärk i hela kroppen!! Den hinner aldrig försvinna för jag tränar ganska mycket nu så när en kroppsdel har värkt klart tar en annan över. Meeen det är väl för härligt med träningsvärk, jag får reda på att jag har muskler trots allt ;)
Ikväll bygger jag på träningsvärken med lite fotbollsträning....gött :)
 
Jag älskar vallmofrallorna som jag bakade i helgen men jag ska prova ett nytt recept igen som jag hittade hos Åse. Alla recept där det står nånting med att "det är gott att rosta" nappar jag på ;)
 
Solen sken mig rakt i ögonen när jag gick ut från jobbet idag...härligt :) Nu vill vi ha vår, eller hur!!!?
 
Ha en trevlig kväll :)
Puss & Kram
 

 
 

Vallmofrallor

Jag har bakat en hel del i helgen och igår gjorde jag vallmofrallor som jag hittade hos Jills mat. Det var första gången jag snubblade in på den sidan och blev glatt överraskad! Fina bilder, trevliga recept och framför allt LCHF :)
Jag har nog sagt det förut men det här är faktiskt de godaste frallorna jag har bakat och smakat inom LCHF. Jag delade frallorna tre ggr och rostade dem...jättegott med smör och ost, pepparrotsost, vitlöksost, philadelphia och skivad purjolök m.m
De är enkla att göra och inte sådär kladdigt som det brukar vara med LCHF-bröd. 
Nästa gång penslar jag nog frallorna med ett uppvispat ägg innan jag strör på vallmofrön så de fastnar och för att få en fin yta.
 
6 st frallor
 
2 ägg
50 g smör (väldigt mjukt så det går lätt att vispa)
2 dl fet yoghurt, minst 10% fetthalt. (jag hade bara lättkesella hemma men tillsatte lite vispgrädde)
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
Vallmofrön
 
Ugn 175°C.
Vispa ihop ägg, smör, yoghurt, salt och bakpulver. Blanda resten av ingredienserna (förutom vallmofrön) och rör ner i smeten. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Rulla 6 st bollar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över vallmofrön. Grädda i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.
 
 
 


Muffins-semla

Förra året gjorde jag vanliga semlor och de blev riktigt bra, små men mättande. I år tänkte jag vara lite lat/smart och göra en variant på den vanliga semlan. Jag har gjort muffins-semla :) Jag använde grundreceptet på muffins i Åses bok och tillsatte en tsk kardemumma. 
När mina föräldrar var här och hälsade på i början av december fick jag en "cupcake party-stick", den blir perfekt för att göra hålet där mandelmassan ska vara. Locket på semlan blir nu en liten hatt istället :)
Supergoda och inte lika mäktiga som den vanliga semlan.
 
Muffins 12 st
 
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
75 g ica stevia strö 
125 g smält smör
1 dl vispgrädde
100 g philadelphia
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (den lilla glasburken)
2 tsk bakpulver
4 ägg
1 tsk kardemumma
 
Ugn 175°C.
Vispa ica stevia strö och ägg poröst. Smält smöret och vispa ner det tillsammans med grädde och philadelphia. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Häll upp i muffinsformar (jag använder en muffinsplåt och ställer muffinsformarna i så håller de formen bättre). Grädda i ca 30 min.
 
Mandelmassa
 
1,5 dl mandelmjöl
2 msk ica stevia strö
1-2 msk grädde (jag tog 2)
 
Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer (det fastnar en del så en mindre matberedare är bättre). Tillsätt mer grädde om du önskar en lösare mandelmassa.
 
Fyll muffinsen med önskad mängd mandelmassa, vispa grädden och spritsa över muffinsen. Toppa med lilla hatten.
Om man önskar en större hatt/lock kan man skära en trekant med kniven snett ner mot mitten i muffinsen. Då får man även plats med mer mandelmassa.
 
 
 

 
 
 
 
 

Griljerad julskinka

Ja vad säger man? Bättre sent än aldrig :D Jag köpte en julskinka innan jul för jag ville verkligen också ha det hemma. Det blev såklart inte av att griljera den och man åt ju massa julskinka ändå under julhelgen. Blev lite sugen nu och det går ju så fort att göra så istället för söndagsstek så blir det alltså julskinka till lunch ;)
 
Griljering
 
1ägg
Ca 3 msk Hellmanns Hot dog senap
Pofiber
 
Ugn 225°C.
Vispa ihop ägg och senap, pensla skinkan och strö sedan över pofiber.
Griljera i ugnen i ca 15 min.
 
 


Återigen mitt tjat om äggkaffe ;P

Herregud jag har blivit beroende av mitt äggkaffe!! och tillsammans med några ostrullar blir det här perfekt :) 
 
Igår vad det fotbollsträning....jättekul! men jag blir så frustrerad att jag inte kan prestera lika mycket som jag gjorde innan mitt lilla uppehåll. Kan allt verkligen bara försvinna så snabbt? Nu överdrev jag en smula såklart men jag känner mig urusel när fötterna inte gör som jag vill och hade tänkt mig. Arg som ett bi och vill bara mosa den där j*vla bollen i krysset å må lite bra efteråt ;) Jag älskar att skjuta! Jag stod alltid och sköt mot garaget när jag var liten :) Det var tider det! :)
 
Jaha, nehe, dags att dra iväg och jobba lite kanske. Äggkaffet är i magen och jag ser att solen skiner och himlen är blå. Jag hoppas det håller i sig till helgen när jag och en vän ska ut på en riktigt härlig långpromenad. 
 
Ha en härlig dag allihopa!
 
Puss & Kram
 
 


Fiskgratäng med räkor

Det tog lite tid, många moment med att göra fiskgratäng men den blev klar tillslut. Det blev lite mycket vätska från fisken tror jag så nästa gång tillagar jag nog fisken först och häller bort spadet (eller tillsätter spadet i såsen) för att sen hälla på sås och spritsa ut blomkålsmoset.
 
2 paket torsk á 400 g
Salt
Vitpeppar
 
Fyllning
2 dl grovhackade räkor
200 g räkost
1/2 stor purjolök
Dill
 
Blomkålsduchesse
1 stort blomkålshuvud
1 grönsaksbuljong fond du chef
1 stor klick smör
2 uppvispade ägg
Salt
Vitpeppar
Torkad dill (jag använde torkad dill för att undvika vätskan som blir av t.ex fryst dill)
 
Såsen
4 dl vispgrädde
1 msk skaldjursfond
1 dl riven ost
1 dl philadelphia
Dill
Salt
Vitpeppar
 
Ugn 225°C. 
Rensa och dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka den mjuk i vatten och buljong. Häll bort vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan (den ska vara avstängd) för att låta allt vatten dunsta bort. Tillsätt smör och mixa med stavmixer och rör sedan ner äggen. Smaka av med torkad dill, salt och vitpeppar. Låt stå och kallna.
Blanda räkor, räkost, hackad purjolök och dill i en bunke. Salta och peppra torsken och lägg ett lager torsk i en smörad ugnsform och bred på räkröran. Lägg sedan resten av torsken ovanpå. Under tiden jag gör såsen skulle jag nog tillaga fisken en stund i ugnen men det gjorde jag inte igår.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt småputtra till den blivit lagom tjock. Häll sedan såsen över torsken. Toppa med riven ost.
Lägg blomkålsduchessen i en spritspåse och spritsa ut små toppar runt fisken. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Kortare tid och i mitten av ugnen om du tillagar fisken innan (endast gratinering).
 
 

 

Sovmorgon

Tänkte säga god morgon men klockan är förbi de timmarna och jag råkade visst ta mig en sovmorgon idag :) Man ska aldrig gå och lägga sig igen när man väl är uppe, att jag aldrig lär mig det!
 
Onsdag och ikväll är det fotbollsträning, roligt!! Vi har börjat med grustränign men ikväll blir det innomhus...skönt för jag fryser ihjäl! 
 
Jag måste påminna er om att dricka äggkaffe, det är så gott!! Smakar som en kaffe latte :) Se så fint och gott det ser ut med skummet :)
 
 
Nu ska jag iväg och handla, jag är själv i helgen och har lite bakning i tankarna...det är ju snart dags för semlor (även fast butikerna säljer dem sedan länge) så nåt i den stilen hade jag tänkt. 
 
Ha en skön onsdag!
 
Puss & Kram
 


Rester från helgen till lunch

Läste nyss på aftonbladet att det snackas om köttskatt överallt. Jag passar väl på att äta lite kött till lunch då ;) Tunnt skivad, helstekt oxfilé (blev kvar från helgen) med pepparsås, bea och sallad. Älskar kött! :)
 
 
 

 
 

Minska på mejerierna med början i kaffet

Det var längesen jag gick ner i vikt nu och det har att gör med alla mina fuskdagar, att jag äter för mycket nötter och mörk choklad och att jag troligen äter som jag ska göra när jag vill stabilisera min vikt och är klar med viktminsktningen. Jag räknar inte kolhydrater men jag håller koll så det inte springer iväg allt för mycket och antagligen (jag går ju inte ner i vikt) är det för mycket kolhydrater för min kropp. Jag vet att det kommer hända saker nu när jag har kört igång med träningen igen men jag måste dra åt snaran när det gäller kosten också om jag vill se bra resultat! Jag ska försöka dra in på mejerierna lite tänkte jag och det första jag ska göra är att ta bort grädden i kaffet. Det smakar sådär men det går, jag börjar redan vänja mig. Grädden i kaffet kanske man inte tänker på men många bäckar små.

 

Ett tips om man inte gillar svart kaffe kan vara att prova MBC (magic bullet coffee), alltså kaffe med smör som du mixar med stavmixer eller det jag såg hos Cecilia idag, äggkaffe, kaffe mixat med ett ägg och 1 msk kokosfett. Har du problem att äta frukost på morgonen är det här perfekt. En nyttig proteinkaffe som start på dagen är väl inte helt fel? :)

Om jag får välja mellan MBC och äggkaffe så väljer jag äggkaffe! Det blir en speciell smak av smöret, det går absolut att dricka men jag kände ingen större skillnad på kaffe med grädde och äggkaffe så därför väljer jag det. 

Imorgon tror jag minsann att jag ska försöka mig på en fiskgratäng med lite blomkålsmos, gottigott :)

Ha en härlig tisdag :)


 

 

 

Dålig frukost inför PT-passet...

Idag var första PT-passet efter lilla ledigheten efter helgerna + lite mer ledigt ;) Så typiskt att jag inte kunde äta imorse!!! Uppladdningen kunde ha varit bättre och jag trodde inte att jag skulle orka lyfta nånting. Det gick väl ok ändå. Jag fick en tid mellan min sämsta och min bästa tid och jag har inte tränat nånting sedan sista PT-passet innan ledigheten så jag antar att jag får vara nöjd. 
Jag har sjukt höga förväntningar på mig själv och världens största prestationsångest, alltid rädd för att misslyckas och presterar jag inte som jag vill är jag ju såklart världens sämsta!! 
Jag får iaf mycket pepp från min PT varje gång så det blir väl bättre med tiden....eller så blir jag helt enkelt aldrig nöjd!
 
 En vanlig dag jovisst men inte inför ett test med PT....och inte 45 min innan!! Inte för mig iaf. Jag hade ingen matlust alls och åt inte ens upp allt. Nej bättre lycka nästa gång!
 
Jaja, nog om det...helgen har varit bra med en blandning av kärlek, god mat, jobb, film och underbart väder :)
Hur har ni haft det?
 
Dags att göra mig klar för jobbet...
Den här dagen har ändå börjat bra med träning (helt slut!) och fortfarande kanonväder i Helsingborg!! Man blir på så gott humör av lite sol och klarblå himmel :)
 
Ha en jättebra start på veckan!
 
Puss & Kram
 


Mannens hemkomst och möte med min PT

Idag kommer mannen hem igen :) Det har varit både skönt och jobbigt att han varit borta. Missförstå mig inte men ibland behöver vi alla liten egentid och det är bra att få längta också. Jag gillar att gå i min ensamhet och pyssla med lite av varje. Tre dagar räcker och jag är jätteglad att han kommer ikväll!! :) Jag ska hämta honom och hans kollega på Ängelholms flygplats men innan dess ska jag hinna med mycket.
Jag ska t.ex träffa min PT idag och gå igenom upplägget för vinter-vårens träning. Det är alltid lika peppande med ett möte innan man kör igång igen efter lite ledigt. Jag har skrivit ner vad mina mål är med träningen och exempel på några pass jag vill köra förutom träningen med honom och fotbollen. Det här året kommer jag kunna vara med på två grusträningar (fotboll) av tre i veckan och var fjärde vecka kan jag vara med på alla tre!! Inte illa :)
Sista träningen med min PT innan julledigheten bestämde vi att jag skulle träna minst tre ggr i veckan (1 dag med PT och två dagar med egen träning). Nu när jag kan vara med på fotbollen kanske det blir för mycket? Men egentligen räknar jag inte dagarna med fotboll för det är bara roligt och träningen får jag på köpet ;) Vi får helt enkelt se hur det ser ut efter dagens möte! Jag återkommer :)
 
Klockan börjar närma sig 12.00 och jag får äta (funderar på att köra periodisk fasta). Jag är inte hungrig så jag får se när jag äter lunch. Vad tror ni att det blir idag? Shiratakinudlar med köttfärssås!!! :D Haha jag gjorde en rejäl sats och det tar aldrig slut. Jag älskar det så mig gör det inget ;)
 
Ha en fortsatt trevlig dag :)
 

 
 
 
 
 
 
 


Prov av ny ketchup till köttfärssåsen

Jag älskar spaghetti och köttfärssås!!! och jag saknar min mammas så himla mycket....varje gång jag är hem till Västerås beställer jag det :) Tyvärr så är det riktig pasta och lite redning i såsen men det skiter jag i för det är det värt kan jag lova!! ;)
Jag gör en snarlik köttfärsås och har shiratakinudlar istället (tack gode Gud för shiratakinudlarna!!!) Samma recept som alltid men igår hade jag mer köttfärs i och en annan kethup som jag hittade på Lidl. Märket är "Linessa" och är deras lightmärke som jag har fattat det (alltid massa lightyoghurt och lightchips m.m) men jag ville prova den ändå. Den innehåller alltså sötningsmedel istället för socker (naturligt socker kommer man aldrig ifrån).
5,8 g kolhydrater /100 ml. Jag brukar avnända Felix sötad med stevia och i den är det 8,4 g /100 g. 
Vet egentligen inte varför den från Lidl har färre kolhydrater för det som skiljer dem åt är 5% mer tomatpuré i Felix och den innehåller även stärkelse. Sen är det sötningsmedlet men då borde ju stevia vara bättre än det konstgjorda som är i Linessas.
Hur som helst så kommer jag i fortsättningen köpa Felix ketchup sötad med stevia för jag gillar smaken bättre.
 
 
 
 


Wopido jag har den äntligen i mina händer!! :)

 
Tidigt imorse lämnade jag min sambo på stationen och tänkte att den här dagen kommer bli lång och bra! Jag skulle ju inte gå och lägga mig igen men det gjorde jag visst ;) Vaknade igen 7.48 å fick bråttom upp för jag tänkte handla kl 08.00 idag när maxi öppnade. När jag väl kommit dit och börjat handla märker jag att jag inte har mitt kort med mig (ligger i jobbyxorna!!!) suck och stön....bara att åka hem igen och hämta kortet.
Jaja, jag surade inte för det för jag visste att jag skulle köpa Åses bok och jag har väntat hur länge som helst på den!!! Äntligen i mina händer :) Jag kan varmt rekommendera den till alla som äter LCHF eller som är nyfikna på att börja. Vilken kanonbok, helt underbart bra!! Superfin med guld, rosa, grått och vitt :) Jag läste igenom den direkt och har nu fått mer inspiration. Jag kan bara säga KÖP DEN!!!
 
 
 
 
 
Jag hade tänkt att göra en ny omgång fröknäcke och ville prova ett nytt recept. Jag såg ett bra recept på Åses blogg tidigare och tänka sig att det receptet fanns med i hennes bok också, perfekt! :) 
 
 
 


Varm korvsallad

Igår åt vi en varm korvsallad med ett stekt ägg till. Det här är verkligen så gott! Varm gurka kanske inte lockar men det är faktiskt gott :) Det blir nästan som pytt i panna men med grönsaker istället för potatis.
Tellicherry pepperkorv är jättegott och innehåller 90% kötthalt!! 
 
4 pers
 
2 paket Tellicherry pepperkorv 
1 stor röd lök
1 röd paprika
5 stora färska champinjoner
1/2 gurka
1 ask körsbärstomater
1/2 isbergssalladshuvud
 
4 st ägg
Ketchup (Felix sötad med stevia)
 
Skär korven i slantar, stek och lägg sedan över dem i en skål. Skär lök, paprika och champinjoner i lagom stora bitar och stek. Dela under tiden körsbärstomaterna i halvor och gurkan i trekanter. Blanda ner alla ingredienser utom salladen i stekpannan och dra ner värmen så gurkan och tomaterna får en ljummen temperatur.
Strimla salladen och lägg upp på tallrik. Tillsätt den varma korvsalladen och droppa över lite ketchup.
Servera med ett stekt ägg.
 
 
 


Köksö och matbilder

Jag har varit lite frånvarande IGEN men det beror inte på att jag har ätit massa dålig mat och varit lat utan jag har byggt en köksö :) Jag väntar på att handtagen ska komma annars är den helt färdig!!! Wiiie va lycklig jag är för den. Jag har alltid massa projekt i huvudet och den här gången blev det en köksö på hjul. Nu har jag mer arbetsyta och mer förvaring, kanon!!
 
Som sagt så har jag inte varit olydig med maten utan jag har ätit supergod lchfmat...som vanligt ;)
 
Kyckling curry med blomkålsris (som min sambo lagade)
 
Lövbiff med underbart god paprikasås (från delikatessen på Ica maxi), bea och sallad
 
Vi har fått en dille på ostchips som vi gör varje kväll nu och har lite vitlöksost på...supergott!!!
 

 
 

En liten personlig lista om mat och träning...

Jag brukar inte gilla såna här listor för det tar sån tid att svara på alla frågor men den här hittade jag hos Martina och tyckte den var lite rolig.....så nu har jag svarat och nu får ni läsa :)

 

Min idrottsbakgrund: Jag har alltid älskat sport och idrott både i skolan och på fritiden. Jag var med på alla turneringar i skolan ock gick idrottsprofil med inriktning fotboll. Under skoltiden spelade jag bl.a innebandy men gymnastik (tro det eller ej) var det första intresset och höll på ganska många år som sedan fick lämna plats åt fotbollen som har varit mitt största intresse genom åren och jag spelar fortfarande (med undantag för ett litet uppehåll pga flytten till Helsingborg). Min idrottsbakgrund har alltså varit mycket aktiv!

I mina öron när jag tränar: Allt som gör mig på bra humör, peppande uptempo låtar, rock, house m.m En bra låt kan göra att jag orkar lite till.

I min träningsväska: Träningsskor, innefotbollsskor,  liten svetthandduk, vattenflaska, hänglås,  compeed (skavsårplåster), satskortet och lite papper på olika träningsupplägg från min PT.

Favoritmuskel: Svårt…men jag får säga triceps och axlar (snygga muskler). Gillar bröst också….Magen blir kanske favorit när jag ser lite muskler där ;) Oj, fick jag bara säga en muskel? :P

Mål med träningen: Att få en stark och fast kropp med synliga muskler. Minska i fettprocent.

Favoritövning: Plankan. Vet inte om det är en favorit men det är en övning jag taggar mig själv igenom, en övning där jag har svårt att ge mig. Det peppar extra när min PT tar tid och säger att min sambo fick den och den tiden….då MÅSTE jag slå det!!!  

Favoritmat: Oj det är mycket men t.ex tacosallad, kött och bea, tonfiskröra med kokt ägg och grönsaker, fläskfilégrytan, shiratakinudlar och köttfärsås.

Mina inspirationskällor (inom träning och hälsa): Inom träning är det helt klart Martina som har bloggen primalscienista.com och min PT som alltid ger mig motivation, energi och tips! Min matinspiration får jag från tidningar, tv, bloggar m.m Åse på 56kilo.se är kanonduktig och hon har nog inspirerat de flesta som äter LCHF.

Favoritkonditionsträning: Crosstraining (inte maskinen!) Skitjobbigt!!! Jag och min PT körde det väldigt mycket i början och det ger både kondition och styrka vilket passar mig perfekt eftersom jag hatar att springa på ett band!!

Favoritmellis: Skinkrullar fyllda med philadelphia, kokt ägg med majonnäs, olika röror, babybell m.m. Jag tycker man kan ta vad man vill och har hemma i mindre mängd bara…igår mumsade jag på lite stekt fläskfilé t.ex

Då tränar jag allra helst: På kvällen när det är lite folk i gymmet och då kan jag ladda hela dagen.

Mitt bästa kosttips: Känn efter i kroppen, ät när du är hungrig…då behöver kroppen energi. Ät långsamt!

Favoritlivsmedel:
Tonfisk, koksfett, shiratakinudlar, kött, lök, crème fraîche, vispgrädde, majonnäs, champinjoner, ost….herregud skulle jag skriva vad jag har i mitt kylskåp istället? ;)

Hälsa för mig: Är att äta mat som jag mår bra av och träna för att vara stark och frisk.

Min favoritfrukost: Jag äter sällan frukost. Jag dricker kaffe med kokosfett och vispgrädde så det får väl bli min favorit ;)

Så sover jag:
 På sidan eller på mage med ena benet ut åt sidan i 90°.

Finns det någon träningsform som du är nyfiken på att testa? Jag skulle vilja träna crossfit, Grit Cardio och military fitness.

Detta tränar jag allra helst i:
 I börjar tog jag aldrig av mig tjocktröjan för jag kände mig obekväm i bara linne. Nu tränar jag helst i svarta träningsbyxor med bred linning att vika ner och nåt linne.


 

 


Tonfiskostpizza

Jag kallar det för pizza för det är som att äta fyllningen på en pizza...gottelligott :)
Snabbt, enkelt och smarrigt som bara den!!
Utan ketchupen är det här perfekt för dig som äter strikt LCHF....mycket protein i tonfisk och mättande fett i osten :)
 
1 burk tonfisk i vatten
1/2 gul lök
Ost
Oregano eller pizzakrydda
Ketchup
 
Låt tonfisken rinna av och skiva löken. Fördela ut på en tallrik. Hyvla över ost och strö på oregano. Micra till osten smält. Toppa med ketchup. Jag använder Felix ketchup sötad med stevia, endast 8,4 g kolhydrater /100 g.
 
 


Laxpasta med spenat och citron

Det här är en variant på laxen som Klara Desser gjorde på mässan i Malmö förra året. 
Jättegott och nyttigt med lax och spenat tillsammans med den syrliga citronen.
 
4 pers
 
4 laxfiléer
Salt
Citronpeppar
200 g spenat
1 stor rödlök
1 citron
4 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 paket shiratakinudlar
 
Stek laxfiléerna och hacka samtidigt sönder dem i stekpannan. Salta och citronpeppra. Lägg över laxköttet i en skål och tillsätt en rejäl klick smör i stekpannan. Skiva rödlöken och stek tillsammans med spenaten (fyller hela stekpannan men krymper snabbt). Häll tillbaka laxköttet och tillsätt creme fraiche, vispgrädde och pressad citron. Låt koka ihop till en krämig sås.
Tillaga shiratakinudlarna enligt förpackningen.
 
 


Carpaccio

Till nyår hade många butiker oxfilé billigt i vanlig ordning. Vi skulle äta ankbröst men vi köpte ändå oxfilé eftersom det äts en hel del kött här hemma....man får passa på! :)
 
I helgen åt vi oxfilé x2 och till förrätt gjorde vi carpaccio. Jag har bara ätit carpaccio en gång tidigare och då var det väldigt gott så jag vågade mig på att göra det hemma också. Det är väldigt enkelt och kostar inte alltför mycket eftersom man skär så tunna skivor. Om du bara ska ha oxfilén som förrätt behöver du inte köpa en hel oxfilé på ca 2 kg utan två fina bitar (ca 200g) som butiken paketerat själv räcker till 4 personer (det är en förrätt ingen huvudrätt!)
 
Carpaccio / 4 pers
 
Ca 200 g oxfilé
Ruccola
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Pinjenötter
Parmesan
 
Linda in köttet i plastfolie och låt det halvfrysa i frysen. Blanda under tiden pressad citronsaft och olivolja i en liten skål, torrosta pinjenötterna i en het panna (använd ingen olja eller smör och passa dem noga så de inte bränns!) och skölj ruccolan.
Ta ut köttet och skär lövtunna skivor med den vassaste kniven i lådan. Lägg upp på tallrikar och toppa med ruccola. Ringla över citronoljan, strö över flingsalt, nymald svartpeppar och de rostade pinjenötterna. Hyvla sist över parmesan.
 
 
Just på den här tallriken är det faktiskt ca 100 g oxfilé (vi var bara två som åt och vi gjorde på 200 g) men det räcker absolut med 50 g /person eftersom det är en förrätt (jag åt bara hälften ska tilläggas). 
 


Snabba ostpizzan

Det här går väldigt fort att göra och är väldigt gott!! Det här är den enklaste varianten men man kan tillsätta vad man vill för att få sin personliga favorit t.ex tonfisk, lök, skinka, salami, oliver, grillad kyckling m.m
Bara in i micron och vips så har du en snabb ostpizza :)
 
Ost
Santa Maria Pizzakrydda
Ketchup (Heinz med mindre socker eller Felix sötad med stevia)
 
Hyvla ost och lägg ett lager på en tallrik. Krydda med pizzakryddan och in i micron till osten smält. Droppa ut små klickar med ketchup över osten och njut! 
 
 

 

Köttfärslimpa LCHF med gräddsås och lingon

En klassiker inom LCHF, som jag älskar, är ju såklart kött, bearnaisesås och sallad men det går ju självklart att äta gamla klassiska husmansrätter också! Igår blev det köttfärslimpa med gräddsås och lingon :)
 
Köttfärslimpan
 
400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl pofiber
Salt
Peppar
1 msk sockerfri köttbullskrydda (köpte den på Kiviks marknad)
 
Gräddsås
 
Spa från köttfärslimpan
4 dl vispgrädde
1,5 msk kalvfond
Lite soya
1 äggula
 
Färska champinjoner
Smör
Lingonsylt (lågkalori)
 
Ugn 175°C.
Hacka löken och blanda alla ingredienser till limpan. Lägg färsen i en långsmal ugnsform (jag använde en sockerkaksform) och tillaga i ugnen i ca 40 min.
Häll över spat från formen till en kastrull och tillsätt vispgrädde, kalvfond och soya. Låt koka ihop och red av såsen med en äggula. Jag lät min sås småkoka under ganska lång tid så att den fick gotta till sig och få en tjockare konsistens. Lägg folie på köttfärslimpan så håller den värmen. Under tiden skivade jag färska champinjoner och stekte i mssa smör, mums!
 
 


Stuvad blomkål med smak av pepparrot

Igår var det dags igen....bort med alla kolhydrater och tillbaka till LCHF. Redan idag känner jag mig mycket bättre i magen och jag kommer inte sakna all vätska som jag samlat på mig efter helgerna!
 
Det blev fläskschnitzel och stuvad blomkål med pepparrotsost (hoppade över paneringen igår men annars panerar man schnitzel utmärkt med ägg och pofiber eller varför inte parmesan) . Jag har gjort stuvad blomkål förut med hot dog senap och det blev super gott och det blev även denna omgång! Fick betyget "grymt gott" av sambon så det får jag vara nöjd med ;)
 
Blomkålsstuvning ca 4 pers
 
1 stort blomkålshuvud
Vatten
4 dl vispgrädde
200 g creme bonjour pepparrotsost
1 fond du chef grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar
Extra pepparrot om man vill (färsk eller på tup) (jag gillar när det verkligen smakar pepparrot)
 
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och förkoka en stund i saltat vatten till önskad mjukhet. Häll bort vattnet och tillsätt resterande ingredienser, låt koka ihop och smaka av med salt och vitpeppar (extra pepparrot om man vill).
Jag vill gärna ha blomkålen ganska mjuk så den brukar smula sönder när jag rör runt i kastrullen men det gör absolut ingenting.
Stek schnitzeln och servera med gröna bönor.
 
 


Tillbaka på ruta ett....

Efter jul å nyår är jag tillbaka på ruta ett vad gäller sötsug å kolhydratsug igen!
Hoppas ni alla har haft det bra under ledigheten å är taggade för det nya året....det är jag! Imorgon säger jag hejdå till allt det onyttiga och börjar leva som vanligt igen....min kropp skriker efter hälsa och välmående!
Jag är trött hela tiden å uppsvälld till max...

Godnatt och sov gott, inventering på jobbet imorgon så jag lägger mig lite tidigare idag.

Puss å kram